Французькі дослідники заявили, що зафіксували у повітрі над ЄС стрімке зростання рівня радіоактивного елементу рутенію-106, розповсюдження його могло статись на території Росії або Казахстану.

Про це повідомив Французький інститут ядерної безпеки «IRSN», пише Reuters.

Вчені посилаються на результати вимірювань радіоактивного фону, проведені дослідницькими інституціями кількох інших країн.

Науковці вказують, що витік цього радіоактивного елементу міг статись в перших числах жовтня або у кінці вересня.

«Хмара радіоактивного забруднення в Європі, що розповсюдилась в останні тижні, вказує на те, що на ядерному об'єкті в Росії чи Казахстані міг статись нещасний випадок», — йдеться у повідомленні.

При цьому, дослідники виключили можливість нещасного випадку у ядерному реакторі.

У Міністерстві надзвичайних справ Росії заявили, що не можуть прокоментувати цю інформацію. Журналістам не вдалось зв'язатись з компетентними органами Казахстану.

Нагадаємо, про підвищення рівня радіоактивного елемента рутенію-106 у повітрі Європи ще на початку жовтня заявили українські дослідники.

Державний науково-технічний центр ядерної та радіаційної безпеки стверджував, що подія не пов’язана із роботою АЕС України. 

Через деякий час, а саме 12 жовтня, про підвищення рівня рутенію-106 повідомили і німецькі науковці.

Рутеній-106 використовується в медичній галузі при лікуванні онкозахворювань очей.

Також цей ізотоп застосовують в якості еталонного джерела при повірці приладів радіаційного контролю та у паливних елементах супутників.