Кабмін України не виключає, що російський капітал буде допущений до приватизації "Укртелекому", "Теплогенерації" і "Луганськтепловозу", повідомляє РБК daily.

Попередні домовленості про участь російських компаній в українській приватизації були досягнуті минулого тижня під час переговорів голови організація російського бізнесу "Ділова Росії" Бориса Тітова з віце-прем'єром українського уряду з питань економіки Сергієм Тігіпком. За словами С.Тігіпка, Київ незабаром має намір почати процес передачі до приватних рук декількох великих компаній. Зокрема, приватизовано буде "Укртелеком", "Теплогенерація" і "Луганськтепловоз". Всі три компанії в різний час вже намагалися приватизовувати, проте процес забуксував.
"Укртелеком" - найбільший в Україні оператор фіксованого зв'язку, державі належить 92,86%. Компанія включена в перелік до приватизації з 2007 р. Проте приватизація до цих пір не відбулася. У березні 2010 р. з'явилася офіційна інформація, що цього року на торги буде виставлено 67% акцій "Укртелекому".

У не менш складній ситуації знаходиться інший потенційний об'єкт приватизації - "Луганськтепловоз". Спроба приватизовувати холдинг в 2006 р. завершилася скандалом. Декілька компаній подали позови і оскаржили рішення ФДМУ щодо умов конкурсу, звинувативши керівництво ФДМУ в перевищенні компетенції при встановленні кваліфікаційних вимог до учасників конкурсу. Проведений конкурс став четвертою спробою з 1998 р. продати контрольний пакет акцій підприємства.
На зустрічі з Б.Тітовим С.Тігіпко натякнув, що російський бізнес може взяти участь в їх роздержавленні. Що стосується участі російських підприємців середньої руки з "Ділової Росії" в приватизації українських активів, то тут визначеність з'явиться після зустрічі С.Тігіпко з генрадою "Ділової Росії". Як повідомив РБК daily Б.Тітов, графік віце-прем'єра поки не складений, але зустріч пройде буквально найближчими місяцями. С.Тігіпко приїде до Москви і виступить на одному з найближчих засідань президії "Ділової Росії".

"Ми говоримо про скромніший бізнес, ніж виставлені на приватизацію холдинги, проте мова про значно більшу кількість компаній. Більше всього нас цікавлять активи харчової промисловості, сільського господарства, машинобудування, легкої промисловості", - пояснив Б.Тітов, додавши, що компанії - члени "Ділової Росії" вже подали в уряд України заявки на участь в приватизації декількох дрібних держкомпаній. Їх назв Б.Тітов поки не розкриває, відзначаючи, що зараз Київ думає, чи готова держава впустити російський капітал в ці компанії.

Нагадаємо, 28 квітня ц.р. перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв заявив, що в результаті приватизації держава повинна зберегти контроль над стратегічними підприємствами та ринками. "У цьому процесі буде виключно державний підхід. Ми не дозволимо нашвидку розтягнути залишки державної власності. В уряду повинні залишитися важелі впливу на стратегічні галузі вітчизняної економіки", - заявив А.Клюєв. Для прискорення прийняття якісної програми приватизації А.Клюєв доручив детально опрацювати ситуацію по кожному об'єкту, який пропонується для продажу.

Відзначимо, згідно з прийнятим ВР з бюджетом на 2010 р. доходи від приватизації заплановані на рівні 10 млрд грн.

19 березня ц.р. С.Тігіпко, коментуючи плани уряду з приватизації в 2010 р. заявив, що на продаж будуть виставлені підприємства енергогенерації та розподілу електроенергії, машинобудування, зокрема, і "Луганськтепловоз", а також "Укртелеком". Новий уряд також готує до приватизації три банки, які були націоналізовані в минулому році в процесі рекапіталізації української банківської системи.

Нагадаємо, в минулому році Україна планувала отримати від приватизації 8,5 млрд грн, а насправді доходи від продажу державного майна не досягли і 800 млн грн. У 2008 р. доходи були вдвічі менше.