Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) підписав угоду з одним з найбільших агрохолдингів в Україні - "Миронівський хлібопродукт" (МХП) - про надання кредиту на 50 млн дол.

Про це повідомив директор представництва ЄБРР в Україні Андре Куусвек. "Вчора підписали кредитну угоду з МХП", - сказав він журналістам у четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

Як уточнили в ЄБРР, фінансування, що надається МХП, складається з кредиту на поповнення оборотного капіталу у розмірі 35 млн дол, який буде використаний для закупівлі насіння соняшнику та іншої сировини з метою подальшої переробки, а також може бути використаний на виробництво м\'яса птиці.

Ще 15 млн дол планується спрямувати на реалізацію заходів щодо підвищення енергоефективності у виробництві компанії. Цей проект, зокрема, передбачає установку бойлера, що працює на біомасі, модернізацію сховища і будівництво нових блоків для холодного зберігання на одному з підприємств МХП. Крім того, "Миронівський хлібопродукт" планує замінити устаткування для охолоджування продукції.

МХП на 100% належить MHP S.A. (Люксембург) - холдинговій компанії, що котирується на Лондонській фондовій біржі. Крім виробництва м\'яса птиці, група також займається виробництвом зернових, соняшникової олії, яловичини, картоплі та інших харчових продуктів. МХП в 2009 році збільшив чистий прибуток в доларовому еквіваленті у 30,8 раза - до 160 млн дол. Прибутки компанії торік скоротилися на 11,4% - до 711 млн дол.

Також ЄБРР підписав кредитну угоду з Noble Resources Ukraine LLC, дочірньою компанією одного з найбільших у світі сировинних трейдерів Noble Group Limited, на суму 24 млн дол для розвитку її бізнесу в Україні.

Як наголошується у прес-релізі ЄБРР, фінансування надається у формі довгострокового кредиту і є доповненням до поновлюваної кредитної лінії у розмірі 50 млн дол Noble Resources Ukraine LLC в жовтні 2009 року.

Noble Group має намір використовувати кредит для інвестування в розвиток зернової інфраструктури і переробних підприємств в Україні. Як повідомив журналістів член ради директорів, директор глобального зернового бізнесу Noble Group Дієго Барберо в четвер у Києві, фінансування ЄБРР піде на поповнення оборотних коштів компанії з метою закупівлі сільгосппродукції, а також на розвиток інфраструктури зі зберігання сільгосппродукції та її переробки.

Крім цього, Барберо повідомив, що розглядається можливість розвитку в Україні портової інфраструктури. Деталі цих проектів компанія поки що не розголошує, повідомляє newsru.ua. 

Раніше ЄБРР виділив Молдові 13 млн євро кредиту для реалізації проектів зі стимулювання енергоефективності і енергоощадження.