Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розробив законопроект, яким пропонується вилучити обов\'язковість використання печаток підприємцями.

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ в прес-службі Держкомпідприємництва, на сьогоднішній день підприємці після державної реєстрації змушені проходити ще дві процедури, які потребують додаткових тимчасових і грошових витрат. Вони повинні отримати дозвіл МВС на виготовлення печатки, а також виготовити саму печатку. На це підприємець витрачає 5 - 7 днів і платить близько 400 грн.

При цьому відповідний експертний аналіз Світового банку в 2010 році щодо "легкості" початку ведення бізнесу в більшості країн Європи та СНД (крім України, Азербайджану та Росії) свідчить про те, що не існує обов\'язкової вимоги для підприємців мати печатку.

З тим, щоб спростити процедуру відкриття власної справи, а також поліпшити позиції держави в рейтингу легкості ведення бізнесу, де Україна займає 143 місце з 182 країн, Держкомпідприємництвом і був розроблений проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження принципу здійснення господарської діяльності суб\'єктами приватного права без печаток) ".

Згідно з законопроектом, підприємець зможе вести діяльність, що не вимагає обов\'язкової "проставки" печатки на документах. Таким чином, відпаде необхідність мати печатку всім суб\'єктам господарської діяльності.

В даний час розроблений законопроект проходить процедуру узгодження в зацікавлених міністерствах та відомства.