Міністерство палива та енергетики України разом з Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» ведуть переговори з російським ВАТ «Газпром» і компанією «РосУкрЕнерго» про способи виконання Стокгольмського арбітражного суду про повернення 12 млрд. куб. м. природного газу, пише газета «Комерсант-Україна» з посиланням на високопоставленого джерела в Міністерстві палива та енергетики України.


Зокрема, стверджує видання, предметом переговорів є перерахунок боргу «Нафтогазу» перед «РосУкрЕнерго» у розмірі 12,1 млрд. кубометрів газу.


«За цей газ вже було заплачено 1,7 млрд. дол Їх можна врахувати як 6,8 млрд. кубометрів за нинішніми цінами. Тоді доведеться повертати менше. Або хай нам повернуть гроші, тоді ми повернемо газ », - цитує газета слова високопоставленого джерела в Мінпаливенерго.


Видання стверджує, що переговори, початі минулого тижня, будуть продовжені.

У «Газпромі» і RUE в неофіційних бесідах факт ведення переговорів підтверджують. «Наша мета - зробити так, щоб інтереси всіх сторін були враховані, і газ був повернутий», - цитує газета слова представника компанії RUE. За інформацією високопоставленого джерела в «Газпромі», зараз обговорюються декілька можливих схем повернення коштів НАК.


Як повідомляв ForUm, 8 червня Арбітражний інститут Стокгольмської торговельної палати зобов\'язав НАК «Нафтогаз України» повернути «РосУкрЕнерго» 11 млрд. куб. м газу і надати додатковий обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. куб. м в якості неустойки за порушення умов контракту.


1 липня Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію щодо вирішення Стокгольмського арбітражного суду, розслідування фактів корупційної діяльності ЗАТ «РосУкрЕнерго» і причетності до цього посадових осіб органів державної влади та арешту екс-голови Державної митної служби Анатолія Макаренка. ТСК очолив депутат від блоку «Наша Україна - Народна самооборона» Роман Зварич.