Підприємцям більше не доведеться отримувати "зайві" ліцензії та платити посередницьким структурам за прискорення процедури їхнього отримання. На цьому наголосив сьогодні заступник голови Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Сергій Третьяков на брифінгу, повідомляє УКРІНФОРМ.

"Розроблений Держкомпідприємництвом законопроект, який на третину зменшує кількість ліцензованих видів діяльності на розгляд Верховної Ради вніс Президент. У вересні він має бути ухвалений", - заявив посадовець.

Під "скорочення" потрапили насамперед ті види діяльності та робіт, ведення яких не становить загрози безпеці держави, життю та здоров\'ю людей і не погіршує стан довкілля. До того ж щодо них існують інші засоби державного регулювання, такі як державні стандарти, будівельні норми і правила, технічні умови, міжнародні стандарти якості тощо, зазначив С.Третяков.

Донедавна, за його словами, у державі існувала ситуація, коли наявність ліцензії була необхідною вимогою для відкриття бізнесу, але водночас не давала права його вести у разі відсутності низки інших документів. Така зарегульованість бізнесу забирала у підприємців час та гроші і створювала передумови для корупції та поборів чиновників.

Виконуючи завдання Президента щодо дерегуляції бізнесу, Держкомпідприємництво запропонувало провести максимально можливе скорочення у сфері ліцензування. Водночас ініціативи комітету зіткнулися з опором міністерств і відомств, які ігнорували урядові доручення та не бажали відмовлятися від надмірних повноважень. Спростити ведення бізнесу дозволило втручання Прем\'єр-міністра Миколи Азарова, який дав доручення скасувати 83,7% ліцензованих видів робіт, та Президента України Віктора Януковича, який вніс до Верховної Ради розроблений Держкомпідприємництвом законопроект, що передбачає скорочення 35% ліцензованих видів господарської діяльності (23 із 66) та 10,2% видів робіт.

На думку заступника голови відомства, це покращить позиції України на кілька десятків пунктів у міжнародному рейтингу Світового банку Doing Business, який визначає індекс легкості ведення бізнесу. На сьогодні Україна посідає у рейтингу 142 місце зі 183 країн світу.

Довідка. Рейтинг Doing Business формується за наступними параметрами: реєстрація підприємств, отримання дозволу на будівництво, найм робочої сили, реєстрація власності, кредитування, захист інвесторів, оподаткування, міжнародна торгівля, забезпечення виконання контрактів, ліквідація підприємств.

повідомляє ukrinform.ua