Мінекономіки оприлюднило проект постанови про введення квот на експорт зерна з України. Експортери просять не квапитися з обмеженнями. Крім того, претензії можуть виникнути в Світової організації торгівлі, повідомляє «Німецька хвиля».

Постанову про введення квот на експорт зерна з України мають прийняти наступного тижня. Уряд хоче обмежити вивезення зернових з України, аби стабілізувати ціни на внутрішньому ринку. Експортерам буде дозволено продавати за межі України до півтора мільйону тонн пшениці, мільйон тонн ячменю і 10 тисяч тонн жита. Обґрунтовують впровадження таких квот несприятливими погодними умовами під час дозрівання і збору зернових. Набрати чинності обмеження повинне з 1 вересня цього року і продовжитися до 31 грудня.

Українська зернова асоціація обурена такими квотами, адже за їх підрахунками Україна здатна експортувати 15 мільйонів тонн зернових. Вже зараз у портах пролежує більше півтора мільйону тонн зернових, призначених для відправлення за кордон, стверджують в асоціації. Тому експортери просять принаймні відстрочити обмеження на вивіз зерна.

Експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон переконаний, що претензії експортерів виправдані. «Це квоти, які стримуватимуть наш експорт, тому що потенціал значно більший. Принаймні, якщо вірити статистиці, ми зберемо 40 мільйонів тонн зернових. Тоді експортні можливості України в межах 15-17 мільйонів тонн зернових», - зазначає Сластьон.

За його словами, такі занижені квоти свідчать лише про те, що продовольчого зерна в Україні буде значно менше, ніж прогнозувалося, і з введенням квот уряд хоче стримати ціни на хліб. Втім, на переконання аналітика, краще було б субсидувати хлібопекарів, оскільки через експортне обмеження постраждають сільгоспвиробники і дотувати їх дуже складно.

Крім того, експерти наголошують, що Україна повинна переконати СОТ, що обмеження експорту зернових загрожує національній безпеці країни. Якщо обґрунтування будуть не переконливі, то Україні загрожують штрафні санкції, говорять фахівці. Світова організація торгівлі, до якої Україна приєдналася більше двох років тому, дозволяє обмеження експорту лише в разі загрози національній безпеці, пояснив економіст Національного інституту стратегічних досліджень Дмитро Покришка.

За його словами, вірогідний недолік зернових в Україні через несприятливі погодні умови стосується саме продовольчої безпеки, до чого може апелювати уряд, переконаний експерт. Він упевнений, що квотування на експорт зернових викличе незадоволення іноземних торгівельних партнерів, проте українська сторона може використовувати своє суверенне право застосувати експортні обмеження.

«Український уряд повинен чітко пояснити також торгівельним партнерам, чому він удається до таких заходів, - говорить експерт. - Тому що дуже часте вживання експортних обмежень викличе негативну реакцію країн-партнерів. Але коли дійсно є проблеми з урожаєм, зростають ціни на продукти, то можна застосовувати такі заходи». Покришка наполягає, аби український уряд чітко прорахував, наскільки позитивний ефект від введення квот на зернових буде більше можливих втрат у співпраці з партнерами.