Згідно рішення Шевченківського районного суду Києва від 13 серпня, копію якого має газета "КомерсантЪ", НАК "Нафтогаз України" порушила контракт і зобов'язана повернути Rosukrenergo 12,1 млрд. куб. м. газу до 1 вересня або в інший термін. Про це йдеться в статті "В Rosukrenergo закачають $3 млрд."

Таким чином, український суд повністю підтвердив вердикт міжнародного Стокгольмського арбітражу, що було необхідно для виконання рішення в Україні.

Зараз аналогічний обсяг газу коштує близько $ 3 млрд.

"Rosukrenergo має право на отримання від" Нафтогазу "не пізніше 1 вересня 2010 року (або іншої дати, яка може бути погоджена сторонами у письмовій формі) 11 млрд. куб. м. природного газу на умовах не менш сприятливих для Rosukrenergo, ніж ті, що діяли 31 грудня 2008 року (або на умовах, погоджених сторонами письмово), який знаходиться в ПСГ України і повинен бути поставлений за заявкою Rosukrenergo на підставі контракту 3/04 ", - говориться в рішенні суду. Також у ньому сказано, що "Нафтогаз" повинен передати Rosukrenergo ще 1,1 млрд. куб. м. газу в якості штрафних санкцій.

Нова влада України відкрито не підтримала трейдера, але відразу дала зрозуміти, що рішення міжнародного арбітражу буде підтверджено. Рада безпеки країни завів кримінальну справу стосовно вилучення газу зі сховищ, були затримані колишній перший заступник голови "Нафтогазу" Ігор Діденко та співробітники митної служби України. Митна служба навіть визнала факт відбору газу незаконним.

Rosukrenergo створено в 2004 році для закупівлі у "Газпрому" середньоазіатського газу з подальшим перепродажем його Україні. На 50% належить "Газпрому", на 45% - українському підприємцеві Дмитру Фірташу і на 5% - Івану Фурсіну. До січня 2009 трейдер був монополістом з продажу газу Україні, а також експортував газ до Європи. В Україну Rosukrenergo поставляло до 44 млрд. куб. м. газу на рік.

повідомляє tochka.net