У період з 4 червня по 21 липня 2010 Аграрний фонд України продав 1,137 млн. тонн пшениці з недоторканного запасу. Про це, пише "Дзеркало тижня".

Як пише газета, зерно на продаж було взято з перехідних залишків минулого року, яке становило 1,55 млн. тонн. Відповідно до Закону "Про державну підтримку сільського господарства України" з метою забезпечення продовольчої безпеки країни АФ не мав права знизити залишки нижче 1,2 млн. тонн.

Не дивлячись на те, що в другому кварталі ціна реалізації тонни пшениці першого класу становила 1607 грн., АФ продавав її по 1210 грн. (збиток на тонні - 397 грн.)

90% зерна проданого зерна пішли 7 зернотрейдерам - компаніям "Агропродекспорт", "Інтертрейдинг Україна", "Імперія-Фудз", "Волари-Експорт", "Українські аграрні інвестиції", "КійАгроПродукт" і "Сарна". Як відзначає видання, компанії на ринку невідомі.

Як писав finance.tochka.net, Янукович пообіцяв охороняти ціни на хліб. Разом з цим, зернотрейдери просять Кабмін про офіційне мораторій на експорт зерна, щоб під приводом форс-мажору розірвати невигідні контракти.

За матеріалами: "Дзеркало Тижня"