Українські авіазаводи розробляють власний пасажирський вертоліт на 12 місць. Цей проект може коштувати Україні 500 млн доларів, повідомляє газета Дело.

Як повідомив виданню голова ради директорів моторобудівної компанії Мотор Січ В\'ячеслав Богуслаєв, в проекті беруть участь п\'ять українських підприємств: Вінницький і Севастопольський авіазаводи, Конотопський авіаремонтний завод, Завод 410 ЦА і Мотор Січ.

Розробкою машини займається Український науково-дослідний інститут авіаційних технологій (УкрНДІАТ).

Як зазначив Богуслаєв, мова йде про пасажирський вертоліт на 12 місць масою до 6 тонн. "Сьогодні в світі машин подібного класу випускається досить багато. І у своїх розробках ми використовуємо світовий досвід всіх виробників", - пояснив глава Мотор Січі. Однак учасники проекту поки що не розголошують своїх задумів. Також без коментарів авіабудівники залишили і фінансові питання.

На думку Олександра Кави, директора Центру економічного і політичного аналізу, власна модель вертольота може коштувати Україні приблизно $ 0,5 млрд. Тому, якщо врахувати, що програма вітчизняного вертольотобудування розробляється за вказівкою уряду і залежить від державного фінансування, її реалізація може затягтися на довгі роки.

До того ж досить туманне майбутнє української машини з ринкової точки зору. "Конкуренція в сегменті вертольотів, здатних перевозити до 12 пасажирів, дуже велика. Такі судна випускають всі основні виробники вертольотів, включаючи компанії Сікорський, Eurocopter, AugustaWestland, Bell, Hindustan і Aeronautics Limited", - наголошує Олександр Кава.

На його думку, Україні, з огляду на відсутність досвіду у виробництві вертольотів, буде досить важко конкурувати зі світовими виробниками. Потенційними ж ринками збуту для вітчизняної продукції вертольотобудування можуть стати країни, що розвиваються, в першу чергу Африки та Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

За матерiалами: Дело