Губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер привітав жителів штату із закінченням бюджетної кризи, яка тривала більше ста днів, повідомляє Lenta.ru із посиланням на Agence France-Presse.

«Для Каліфорнії сьогодні настав поворотний день. Дуже довго уряд штату плив шляхом фінансового краху і відчаю», - сказав Шварценеггер.

Продовжив він значно оптимістичніше: «Сьогодні ми встанемо з колін, струсимо з себе пил і повільно, але вірно почнемо рухатися назад - до процвітання, аби зробити наш штат, як йому і належить бути, Золотим».

Губернатор, вочевидь, мав на увазі неофіційну назву Каліфорнії - The Golden state (Золотий штат).

Настільки обнадійливі заяви Шварценеггер зробив після того, як конгрес штату, в якому немає вирішальної більшості ні в однієї з партій, прийняв бюджет на новий фінансовий рік.

Фінансовий документ передбачає скорочення витрат, але не містить згадки про підвищення місцевих податків. Крім того, Каліфорнія отримає субсидії з Вашингтона.

Скорочення витрат в першу чергу торкнеться соціально незахищених верств населення, яким зменшать виплати на дітей, медичне забезпечення і так далі.

Бюджетні труднощі Каліфорнія випробовує вже довгі роки, проте після краху будівельного ринку в 2008 році її економіка постраждала особливо сильно, а уряд перебуває у стані перманентного і гострого дефіциту коштів.

Каліфорнія – густонаселеним і багатим штатом США, який, якби він був країною, став би шостою за обсягом економікою світу. Проте її фінанси привести в порядок дуже непросто, оскільки, за місцевою конституцією, для підвищення податків або прийняття бюджету потрібні голоси як мінімум двох третин конгресменів.