На сьогодні заявок на будівництво вітряних і сонячних електростанцій більше, ніж потрібно Україні. Про це на прес-конференції заявив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, повідомили Главреду у його прес-службі.

«Вже зараз інвестиційних заявок на будівництво у Криму вітряних і сонячних електростанцій - більш ніж на 5 тис. МВт, що дорівнює потужності п'яти українських атомних енергоблоків. При сьогоднішньому дефіциті електроенергії у Криму в 1 тис. МВт цього для півострова буде забагато», - зазначив Клюєв.

Тому, за словами першого віце-прем'єра, окрім Криму для розвитку альтернативних видів енергетики використовуватимуться також природні ресурси інших південних регіонів України - Одеської, Миколаївської, Херсонської областей.

Водночас Клюєв зазначив, що зараз важко спрогнозувати, наскільки швидко можна буде збільшити частину виробництва електроенергії саме з джерел, що відновлюються, оскільки залишається ціла низка невирішених питань.

«Наприклад, нам ще необхідно підготувати енергетичну інфраструктуру, зокрема, високовольтні мережі. Також ми повинні підготувати регулюючі потужності», - сказав він.

Крім того, чиновник наголосив, що програма з розвитку альтернативних джерел енергії досить цікава і перспективна. Всі провідні країни вкладають величезні ресурси у розвиток подібних програм.

«Це обличчя нашої держави. Це вже хай-тек, це передові технології, це сучасне обладнання», - підкреслив він.