ТНК-BP планує інвестувати до $ 50 млн на геологорозвідку сланцевого газу в Донецькій області. Якщо перші свердловини будуть продуктивними, то компанія обіцяє вкласти у проекти з видобутку нетрадиційного газу до $ 2 млрд, пише КоммерсантЪ-Украина в статті ТНК-ВР закачає $ 2 млрд у пісок.

Втім, експерти вважають, що для компанії це невеликі гроші. А успіх проекту визначать собівартість видобутку і кон\'юнктура на внутрішньому газовому ринку.

Учора в рамках засідання комітету з економічного співробітництва під керівництвом прем\'єрів України і Росії Миколи Азарова і Володимира Путіна керівники російсько-британської ТНК-ВР і НАК Нафтогаз України підписали угоду про розвідку і видобуток газу з щільних шарів пісковиків в Донецькій області.

Виконавчий директор ТНК-ВР Герман Хан розповів, що документ передбачає інвестиції в 2011-2012 роках в геологорозвідку в Донецькій області  обсягом до $ 50 млн.

На першому етапі компанія планує пробурити перші три свердловини в щільних пісковиках і в разі отримання припливу газу в промислових обсягах - інші три свердловини. Через п\'ять-сім років компанія розраховує вийти на рівень видобутку у 5 млрд кубометрів. Раніше ТНК-ВР, Shell і ExxonMobile обговорювали з урядом України можливість збільшення площ видобутку сланцевого газу та отримання податкових пільг. Проте вчора жодна зі сторін не змогла відповісти на запитання, чи були враховані ці вимоги в угоді.

Вчора прес-секретар ТНК-ВР Дмитро Серьогін уточнив виданню, що компанія зацікавлена в усіх проектах з видобутку нетрадиційного газу в Україні.

Місяць тому заступник міністра палива та енергетики Ігор Кірюшин говорив, що ТНК-BP підготувала ще один проект меморандуму про видобуток метану на свердловині одного з вуглевидобувних підприємств у Луганській області вартістю до $ 100 млн. Однак про його підписання відтоді нічого не повідомлялося. У цілому, як пообіцяв учора Герман Хан, компанія готова протягом 25 років інвестувати у проекти з видобутку нетрадиційного газу $ 1,5-2 млрд.

 

повідомляє новинар