Спеціальний представник президента Ірану з питань Каспію Мохаммед Акухунзаде заявив, що "іранська частка в Каспійському морі" має бути значно більшою, ніж нинішні 20 відсотків, повідомляє Mignews.

При цьому М.Акухунзаде послався на радянсько-іранські договори 1922 і 1940 років. Ці договори передбачали свободу судноплавства по всій акваторії моря, свободу рибальства за винятком десятимильних національних риболовецьких зон і заборону на плавання в його акваторії суден під прапором некаспійських держав.

Представник президента Ірану також повідомив, що інші прибережні держави "лише виграють" від посилення іранської присутності, оскільки Іран почне розвиток ряду "нових проектів". М.Аухунзаде запевнив усі зацікавлені сторони, що розглядає Каспій як "море миру і співпраці", а суть нинішньої ситуації полягає в тому, "іранська присутність на Каспії збільшується день за днем". Примітно, що заяву М.Акухунзаде було зроблено напередодні саміту прикаспійських держав, який має відбутися 14 листопада в Баку.