До 10 грудня в Україні має бути розпочато пенсійну реформу, запроваджено пеню за борги за послуги ЖКГ і схвалено підвищення ціни газу в квітні 2011 року. Ігнорування вимог МВФ приведе до того, що уряд не отримає до кінця року $ 1 млрд на покриття дефіциту бюджету, пише КоммерсантЪ-Украина в статті Шагом транш.

Міжнародний валютний фонд погодив на рівні експертів питання про перший перегляд програми співробітництва з Україною в рамках угоди stand-by. Переговори велися з 3 листопада. "Тепер лист про наміри, сформульований урядом і Національним банком, буде передано керівництву МВФ.

Очікується, що після виконання українською стороною попередніх заходів рада директорів до кінця року розгляне питання про завершення перегляду програми", - сказав глава місії МВФ Танос Арванітіс. Схвалення радою директорів МВФ перегляду меморандуму дозволить Києву отримати другий транш кредиту у розмірі SDR 1 млрд ($ 1,6 млрд), з яких $ 1 млрд надійде до держбюджету. Нагадаємо, перший транш в обсязі SDR 1,25 млрд ($ 1,89 млрд) було скеровано у липні.

МВФ позитивно оцінює очікуване прийняття Податкового кодексу, зазначаючи, що він не матиме впливу на доходи бюджету в 2011 році. Фонд пропонує зробити акцент на утриманні дефіциту, оптимізації витрат із збереженням важливих інвестиційних проектів і соціальних програм.

Як зазначає КоммерсантЪ, на початку грудня Верховна Рада повинна прийняти закон про нарахування пені за несплату населенням житлово-комунальних послуг та законодавчо підтвердити намір дотримуватися зобов\'язань щодо підвищення ціни газу. Відповідно до меморандуму в серпні ціну газу для населення було підвищено на 50%.
Наступне її збільшення на 50% очікується в квітні 2011 року, після чого тарифи повинні переглядатися кожні півроку, поки не будуть доведені до рівня собівартості.

 

повідомляє новинар