Зростаючий внутрішній попит як споживчий, так і інвестиційний зумовив високі темпи зростання індексу виробництва базових галузей за останні 2 місяці (9,3% в жовтні і 10,8% у вересні), що значно вище за середньомісячне зростання в січні-вересні (6,8%). Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Четвертий місяць поспіль завдяки збільшенню державного фінансування пожвавлюється інвестиційна активність. Це підтверджується зростанням інвестицій в основний капітал (у III кварталі на 4,5% у річному вимірі) і динамікою будівельної діяльності (приріст на 15,2% в жовтні в річному вимірі, хоча за 10 місяців все ще спостерігається падіння на рівні 9% в порівнянні з минулим роком).

 

Стабільне зростання доходів населення стимулює розвиток внутрішнього споживчого попиту: приріст обороту роздрібної торгівлі в жовтні становить 11,8% в річному вимірі, легкій промисловості – 9,3%, а об'єму наданих послуг – 4%.

Незначне охолодження зовнішнього попиту (зниження цін на сталь і уповільнення економічного зростання основних країн–торгівельних партнерів) негативно вплинуло на виробництво експортоорієнтованих галузей. Виробництво металургії за винятком сезонного чинника в жовтні знизилося на 0.2%, а машинобудування – на 5.3%.

За оцінками НБУ, зростання реального ВВП в жовтні становило 5.6%, за 10 місяців – 4.8% в порівнянні з минулим роком, 4.7% за 9 місяців. З урахуванням високої бази порівняння IV кварталу минулого року, Нацбанк чекає деякого уповільнення темпів зростання в річному вимірі в листопаді-грудні, що дозволить добитися зростання ВВП за результатами року не менше 4%.