Міністерство охорони навколишнього природного середовища України планує залучити міжнародних інвесторів до вивчення і розробки українських родовищ сланцевого газу.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі Мінприроди.

У повідомленні наголошується, що, зокрема, Мінприроди та НАК Надра України презентували на виставці і конференції World Shale Gas-2010, яка пройшла в США, родовища сланцевого газу в Україні для залучення міжнародних інвесторів і партнерів до їх вивчення і розробки.

У роботі конференції взяли участь міністр охорони навколишнього середовища Микола Злочевський та голова правління НАК Надра України Едуард Ставицький.

Мета візиту української делегації до США - вивчення технологічного процесу, проблем та ризиків видобутку сланцевого газу і пошук потенційних партнерів для розробки родовищ в Україні.

За даними НАК Надра України, Україна має найбільші в Європі запаси сланцевого газу.

***

Сланцевий газ - природний газ, що видобувається зі сланцю, поширеної осадової породи.

Сланцевий газ змінив енергетичний ринок США і забезпечує 15-20% видобутку. У 2009 році США, вперше з 2001 року, випередили Росію з видобутку газу, переважно за рахунок сланцевого газу.

Найбільші нафтові компанії, включаючи ExxonMobil і Shell, отримали ліцензії на пошук сланцевого газу в Швеції, Польщі, Німеччини та Франції. Таким чином, сланцевий газ може незабаром прийти в Європу, змінивши баланс сил у її відносинах з Росією.

За матерiалами: УНІАН