Швейцарський газовий трейдер RosUkrEnergo (RUE) має намір вимагати від НАК Нафтогаз України відшкодування нібито понесених збитків на суму $ 500 млн, пише Дзеркало тижня з посиланням на свої джерела.

Усне слухання в Стокгольмському арбітражі з цього питання повинне відбутися в березні 2011 року.

У статті наголошується, що, незважаючи на національні та виняткові особливості оподаткування НАК, за розмитнення і за повторне прийняття на баланс 11 млрд куб. м газу з ПСГ України, які потрібно повернути RUE, Міністерство палива та енергетики і Державна митна служба запропонували розстрочити Нафтогазу податкові зобов\'язання.

"За підрахунками експертів Дзеркала тижня і джерел у Кабміні, прямий збиток бюджету України тільки від таких особливостей оподаткування національної компанії складе 30-35 млрд грн. Збитки від несплати Нафтогазом тільки двох обов\'язкових податків - ПДВ і податку на прибуток можуть скласти 14-15 млрд грн (це без штрафу за несплату цих податків).

У результаті таких особливостей оподаткування в бюджеті Нафтогазу утворюється діра мінімум у 15 млрд грн - дефіцит оборотних коштів. До речі, саме такою цифрою обмежений допустимий дефіцит бюджету НАК згідно з меморандумом України з МВФ. А сума виходить більш ніж солідна - близько 60-65 млрд грн ", - говориться в статті.

Як повідомлялося, 8 червня Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма зобов\'язав Нафтогаз повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб м газу і надати додатковий обсяг газу у розмірі 1,1 млрд куб м як неустойку за порушення умов контракту.

 

повідомляє новинар