17 листопада Фонд державного майна України (ФДМУ) уклав з дочірньою структурою IBE Trade Corp. - Компанією Worldwide Chemical Llc - договір купівлі-продажу 40% акцій ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", пише "КоммерсантЪ  Украина" в статті "Азот"випарувався".

Ціна пакету акцій склала 276,5 млн. грн. (близько $ 35 млн.). За словами джерела видання, Worldwide Chemical, як власник 60% "Азоту", скористався правом першочергового викупу акцій. У прес-службі ФДМУ цю інформацію не підтвердили, але і не спростували. Прес-секретар IBE Trade Corp. Євген Халецький відмовився від коментарів.

ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання" Азот "- четвертий за обсягами виробник азотних міндобрив в Україну. За даними учасників ринку, співвласниками IBE Trade Corp. є підприємець Алекс Ровт, народний депутат від Партії регіонів Олексій Кунченко і бізнесмен Микола Ольшанський.

Видання відзначає, що ціна продажу опинилася на третину (34,4%) нижче номінальної вартості держпакету, яка становила 422,68 млн.грн.

Аналітики вважають, що ринкова ціна занижена майже в 3 рази. Так, аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко оцінює держчастку "Азоту", виходячи з його виробничих показників і порівняння з найближчими конкурентами, не менше ніж в $100 млн. Аналітик ІК Concorde Capital Руслан Патлавський допускає, що IBE Trade Corp. викупила держчастку "Азоту" для подальшого перепродажу.

Нагадаємо, що у вересні стало відомо, що "Концерн" Стирол" увійшов до складу підконтрольного підприємства Дмитра Фірташа Group DF хімічного холдингу Ostchem Group.