Швейцарська компанія RosUkrEnergo AG перерахувала НАК 'Нафтогаз України' 1,7 млрд дол свого боргу перед держхолдингом. Про це повідомив міністр палива і енергетики Юрій Бойко журналістам у Києві у вівторок, передає 'Інтерфакс-Україна'.

'Так, перерахували', - сказав він, відповідаючи на запитання журналістів.

Тим часом Дмитро Фірташ заявив, що компанія 'РосУкрЕнерго' йде з газового ринку України. За його словами, укладання угод між 'Нафтогазом', 'Газпромом' і 'РосУкрЕнерго' стало стратегічною перемогою України.

'За його словами, після повернення 'РосУкрЕнерго' газу в обсязі 12,1 мільярда кубометрів, компанія погасила борг перед 'Нафтогазом' у розмірі 1,7 мільярда дол і перед 'Газпромом' в розмірі 810 мільйонів дол', - цитує Фірташа 'Фокус'.

'Крім того, 'Нафтогаз' отримав 450 мільйонів дол за послуги з транзиту і зберігання газу 'РосУкрЕнерго', який був вилучений урядом Тимошенко і який компанія не могла використовувати протягом майже двох років', - йдеться у публікації.

Отже, як стверджує Фірташ, Україна після підписання угод отримала від 'РосУкрЕнерго' 2,15 мільярда дол. Природний газ в обсязі 12,1 мільярда кубометрів проданий 'Газпрому' і буде експортований компанією 'Газекспорт' для своїх клієнтів у Європі.

'Водночас 'Нафтогаз' закупив у 'Газпрому' необхідні обсяги газу за пільговою ціною 230 дол за тисячу кубометрів', - пише видання.

Крім того, підписані угоди терміном на п`ять років між 'Нафтогазом' і 'Газпромом' про транзит газу по території України в обсязі по 112 мільярдів кубометрів щорічно. За послуги транзиту 'Газпром' вніс часткову передоплату.

'Газовий баланс України збережено. Україна отримала велику суму грошей. НАК не зазнав жодних втрат - Україна отримала найдешевший газ. При цьому Україна отримала ще оплату за ПСГ і гарантований транзит на 5 років по 112 мільярдів кубометрів газу - те, чого не змогла домогтися Тимошенко у своїх газових контрактах', - сказав Фірташ.

'Я вважаю, це ідеальна угода для України', - підкреслив він.

Кошти повертають за результатами Стокгольмського суду в обмін на 12,1 млрд кубометрів газу для 'РосУкрЕнерго'.

Згідно з документами угоди між 'Нафтогазом', РУЕ і 'Газпромом', 'Нафтогаз' поетапно поверне 12,1 млрд кубометрів природного газу РУЕ. Та, у свою чергу, погасить заборгованість перед НАК на суму 1,7 млрд дол і перед 'Газпромом' - 810 млн дол. Внаслідок операції НАК втрачає щонайменше 2,8 млрд дол доходу, кажуть експерти.