В обмін на інвестиції і частки в підконтрольних бізнесменові підприємствах титанової галузі держава готова віддати контрольний пакет акцій "Титану України", пише "КоммерсантЪ-Украина" у своїй статті "Сплав приватного і державного".

У прес-службі Group DF від коментарів відмовилися.

Гендиректор компанії ТАКО (розробляють Федорівське родовище апатит-ільменітових руд) Віктор Польовий зазначив, що Україна і так має в своєму розпорядженні сировинною і виробничою базою для того, щоб стати лідером в титановій галузі.

За даними Мінпромполітики, в Україні зосереджено 20% світових запасів і видобутку ільменітових руд, або 40,5% запасів країн СНД. У той же час зараз світовим лідером з виробництва титану вважається російська корпорація "ВСМПО-Авісма". "Але при необхідних інвестиціях Україна має всі шанси вибитися в лідери", - вважає Віктор Польовий.

Втім, народний депутат Григорій Смітюх (володіє компанією Antares - великим виробником титанових злитків в Україні) вважає, що в разі проведення Україною відкритого конкурсу держава могла б залучити інвестора і на більш вигідних умовах, ніж з Дмитром Фірташем. Раніше титановою галуззю Україна активно цікавилися "ВСМПО-Авісма" і російський підприємець Віктор Вексельберг.

Нагадаємо, колишні менеджери компаній Дмитра Фірташа вже очолюють відразу кілька великих держпідприємств титанової галузі, які мають утворити вертикально інтегрований холдинг - від видобутку сировини (Вільногірський гірничо-металургійний і Іршанський гірничо-збагачувальний комбінати) до виробництва готової продукції (ДАК "Титан", ЗАТ "Кримський титан","Сумихімпром" і Запорізький титаномагнієвий комбінат (ЗТМК)).

Зокрема, лояльні підприємцю люди очолюють державний ЗТМК, "Сумихімпром" і безпосередньо "Титан Україна". У свою чергу структури Дмитра Фірташа володіють 50% -1 акцією в "Кримському титані", а також керують Вільногірським ГМК і Іршанський ГЗК, незважаючи на те що термін їхньої оренди закінчився ще у вересні 2009 року. Крім цього, Group DF контролює Міжрічинський ГЗК.

У листопаді, після тривалої перерви в Госпсуді Києва поновилися слухання за позовом Мінпромполітики до Фонду держмайна і "Кримському Титану" з вимогою повернути Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат під контроль міністерства.