Засновник скандально відомо сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж розкритикував дії міжнародних платіжних систем Visa, MasterCard та PayPal, які припинили в грудні переводи користувальницьких пожертвувань на користь інтернет-ресурсу.

Звернення Ассанжа було надано його матір\'ю Крістіною Ассанж та оприлюднено в ефірі австралійського телеканалу Channel 7, передає Reuters.

"Тепер ми знаємо, що (платіжні системи) Visa, MasterCard та PayPal є інструментами зовнішньої політики США. До цього часу це було невідомо", - цитує текст звернення агентство.

"Я закликаю світову спільноту захистити мої праці і моїх близьких від цих протизаконних і аморальних дій", - йдеться в заяві. "Мої переконання є непорушними. Я залишаюся вірним ідеалам, які я проголошував", - наголосив Ассанж.

Як повідомлялося, Visa і MasterCard заблокували всі платежі на адресу скандального сайту WikiLeaks 7 грудня.

Того ж дня засновника WikiLeaks було заарештовано. Він з\'явився в Скотланд-Ярд добровільно після того, як напередодні британська влада отримала європейський ордер на його арешт і необхідні документи з видачі австралійця Швеції, де він обвинувачується в зґвалтуванні і сексуальних домаганнях. При цьому британський суд відхилив прохання звільнити Ассанжа під заставу.

***

Сайт WikiLeaks, що спеціалізується на публікації "закритої", в тому числі таємної документації міністерств і відомств США, 29 листопада вкотре опинився в центрі уваги після публікації службових документів і листування американських дипломатів.

Раніше в ЗМІ потрапила інформація про характеристику світових лідерів, яку їм давали в Держдепі США, секретні переговори, оцінки внутрішньополітичних ситуацій у різних країнах, у тому числі Україні і Росії. За словами Ассанжа, на вивчення всього оприлюдненого ним листування американських дипломатів піде не менш ніж сім років.