Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна готова до повномасштабної нормалізації відносин зі США.

"Найголовніше, щоб в нас бачили партнера, а не країну, яку можна задавити, нахилити, а може і розтоптати", - сказав у вівторок, 14 грудня, білоруський лідер, зустрічаючись у Мінську з представниками провідних аналітичних центрів США.

При цьому він наголосив, що білоруська сторона негайно відповість добром на шанобливе ставлення до Білорусі. "Це вам підтвердить кожен з наших стратегічних партнерів. Повірте, Білорусь не прохач "з простягнутою рукою" в очікуванні безкоштовних мільярдів", - сказав Лукашенко.

Він нагадав, що днями на саміті ОБСЄ в Астані Білорусь підписала зі США угоду про вивезення з території Білорусі запасів високозбагаченого урану. "У свою чергу, ваша країна заявила про підтримку зусиль Білорусі з використання атомної енергетики в мирних цілях, і ми високо цінуємо цей крок американської сторони", - заявив Лукашенко.

За його словами, це вкотре переконливо показує, що, відкинувши стереотипи і забобони, в ході взаємошанобливого діалогу країни можуть вирішити найскладніші проблеми.

Президент також наголосив, що у Білорусі і США багато спільного: "Я впевнений, що при уважному аналізі ви побачите, як багато у нас спільних інтересів і пріоритетів". За його словами, Мінськ усвідомлює, що США - найпотужніша імперія з глобальними інтересами і таким же впливом. "Ми є надійним партнером США в боротьбі з основними загрозами ХХІ століття", - сказав Лукашенко.

Нагадаємо, 1 грудня держсекретар США Гілларі Клінтон і міністр закордонних справ Білорусі Сергій Мартинов прийняли спільну заяву, згідно з якою поліпшення двосторонніх відносин між Мінськом і Вашингтоном в першу чергу залежить від демократизації Білорусі.