Сьогодні, 14 лютого, у світі відзначають День святого Валентина або День усіх закоханих. 

Читайте також: У ПЦУ розповіли про День Святого Валентина

Дата 14 лютого ввійшла в історію кількома знаковими подіями та святами, пише Радіо Максимум.

Яке сьогодні релігійне свято

За календарем віряни сьогодні вшановують пам'ять Святого мученика Трифона, який народився в одній з областей Малої Азії, Фрігії, неподалік від міста Апамеї в селищі Кампсада. З юних років Господь дарував йому силу вигнання бісів і зцілення різних хвороб. Одного разу жителі його рідного села були врятовані ним від голоду: святий Трифон силою своєї молитви змусив піти шкідливих комах, що винищували хлібні злаки і спустошували поля. Особливо прославився святий Трифон вигнанням біса з дочки римського імператора Гордіана (238-244). Допомагаючи всім стражденним, він вимагав тільки однієї плати, віри в Ісуса Христа, благодаттю Якого він зціляв їх.

Іменини: хто святкує День Ангела

У п'ятницю, 14 лютого, іменини відзначають власники таких імен: Василь, Гавриїл, Давид, Микола, Петро

Історія Дня всіх закоханих

Покровителем свята вважається Валентин – юнак, який проживав в п'ятому столітті в Римській імперії. Його діяльність покрита загадками: за однією версією, Валентин був цілителем, за іншою – священником. У першому випадку заведено вважати, що чоловік за допомогою своєї надсили лікував людей, а ті, у свою чергу несли йому записки з проханнями про зцілення. Одного разу Валентин за це поплатився і потрапив до в'язниці. Там, мовить легенда, охоронець попросив його вилікувати від недуги свою дочку, що у Валентина успішно вийшло. Після дівчина в нього закохалася. Фінал цієї історії трагічний – 14 лютого Валентина стратили, але перед своєю смертю він зізнався в коханні своїй коханій листі. Вважається, що з того моменту стало прийнято дарувати валентинки.

Валентин-священик з Римської імперії, згідно з другою версією, у часи заборони на шлюби у солдатів, проводив обряди вінчання.

Читайте також: У лютому 2020 українці отримають ще один вихідний: календар

Заборону було встановлено імператором Клавдієм Другим, який вважав, що шлюб заважає солдату захищати батьківщину. Попри заборони, Валентин робив свою справу і створював нові сім'ї, за що і поплатився життям. Як і в попередній історії, він потрапив до в'язниці, де закохався в дочку охоронця. Напередодні 14 лютого він повідомив їй у листі про свої почуття, а вже вдень його стратили.

Хто святкує День святого Валентина

Попри те, що 14 лютого – це День всіх закоханих, святкувати його можна і потрібно не тільки тим, у кого є друга половинка. 14 лютого стосується всіх, хто вірить в світле і щире почуття. Тому поздоровлення у цей день адресують не тільки партнери з відносин і особистого життя один одному. Але і друзі, приятелі, подруги, які бажають зустріти справжню любов.

Народні прикмети й традиції

  • 14 лютого зорі падають – весна буде теплою

  • Зоряне і ясне небо – весна буде пізньою

  • Увечері варто туман – вранці буде тепло

Що не можна робити

  • У День Валентина не можна спізнюватися

  • Не можна дарувати перстень (порада для хлопців), якщо не плануєте просити руки і серця

  • Не змінюйте кардинально свій зовнішній вигляд

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook