У поданих платниками деклараціях з податку на прибуток за I квартал нарахування становили 12,2 млрд грн, що вдвічі перевищує показник початку минулого року (5,86 млрд грн).

У підсумку до 25 травня Державна податкова служба України (ДПСУ) на 1,5% перевиконала планове завдання Мінфіну (8,98 млрд грн). Про це пише видання "Комерсант-Україна" у публікації "Підприємства накопичили збитки".

Поряд зі зростанням сплаченого податку, більш ніж на 4,3 тис. збільшилася кількість збиткових підприємств, яка досягла 8,7 тис. Їх збитки зросли на 22% - зі 105,6 млрд грн до 128,6 млрд грн. Середнє значення податкових збитків на одного платника скоротилося до 14,7 млн ​​грн в порівнянні з торішніми 24 млн грн. За весь 2010 рік підприємства задекларували збитків на загальну суму 42 млрд грн.

Різке зростання збитків в перші три місяці в ДПСУ пояснюють тим, що ст. 6 закону "Про оподаткування прибутку підприємств" дозволяє платникам, які мають негативне значення прибутку протягом року, включати його до валових витрат I кварталу.

"Так буде тягнутися до кінця року - сформується збиток і знову перенесеться на наступний рік, і так до повного погашення", - сказало джерело видання в ДПСУ.

У III-IV кварталах 2010 року діяла заборона на включення 80% збитків до валових витрат. У 2011 році обмеження було зняте.

"І серед збиткових компаній є економічно активні, і нам було б простіше виходити на перевірки не раз на 3 роки, а хоча б щорічно", - повідомило джерело.

За даними ДПСУ, найбільші збитки показали транспортна галузь, оптова торгівля, роздрібна торгівля побутовими товарами, будівництво, аграрний сектор в частині вирощування зернових і технічних культур.