Сьогодні податковий комітет парламенту повинен розглянути зміни до Податкового кодексу. Правда, як говорять депутати, до розгляду їх у парламенті цього тижня справа навряд чи дійде: існують відразу кілька законопроектів, і жоден із них не є оптимальним. Тому знадобиться ще час на зведення всіх поправок у єдиний проект, який буде влаштовувати усіх, пише «Сьогодні».

Однак, як пояснив заступник голови податкового комітету ВР Євген Царьков, основна філософія майбутніх змін залишиться колишньою - вони повинні істотно полегшити життя малому бізнесу. «Причому схоже, що після прийняття змін воно навіть буде легше, ніж було до прийняття Податкового кодексу», - додає депутат.

Дійсно, якщо у минулому році спрощенці воювали за те, щоб верхньою планкою обсягу доходів для фізосіб, які працюють на єдиному податку, було 500 тисяч гривень, а не 300 тисяч, як хотів уряд, то тепер той же уряд пропонує одним махом підняти її до 2000 мінімальних зарплат, тобто близько 2 млн гривень! При цьому самих спрощенців розділять на чотири категорії, і ті із них, які мають дохід до 150 мінзарплат на рік (трохи менше 150 тисяч гривень) і не використовують найману працю, на місяць платитимуть єдиного податку всього 1-10% від мінімальної зарплати (10 -100 гривень).

Повернеться норма про можливість юросіб відносити на валові витрати кошти, сплачені за товари та послуги спрощенців, однак стосуватися вона буде тільки третьої групи платників єдиного податку - тих, у кого річний дохід від 1000 до 2000 мінзарплати і не менше 10 осіб найманих працівників. Таким чином намагаються не повернути лазівку, яка дозволяла фірмам оформляти своїх співробітників як окремих суб'єктів підприємницької діяльності і платити їм зарплати, оформляючи їх як оплату послуг СПД.