У супермаркетах України будуть введені окремі каси для сигарет і алкоголю, повідомляє газета Дело.

Товари, на продаж яких діють обмеження за віком покупця, повинні реалізовуватися у спеціальних магазинах або відокремлених від інших товарів приміщеннях (секціях, відділах) з окремим місцем для розрахунку. Така норма міститься в проекті закону Про внутрішню торгівлю, який розробляється Мінекономрозвитку.

Як пояснюють в Мінекономрозвитку, ця норма спрямована на зменшення пропаганди споживання алкоголю і тютюну. Досвід країн ЄС свідчить, що обмеження вільного доступу до місць продажу зменшує споживання таких товарів серед населення, зазначає видання.

Зі свого боку рітейлери хоча і визнають справедливість і обґрунтованість такої вимоги, стверджують, що їм потрібен перехідний період довжиною в рік, щоб переобладнати приміщення магазинів. "Безумовно, виконання цієї норми закону потребуватиме додаткових витрат на переобладнання приміщень",  - сказав генеральний директор Української торговельної асоціації Ігор Кишко. Тому ми просили перехідний період у 12 місяців. На попередній зустрічі в Мінекономрозвитку нам обіцяли прислухатися до цього побажання, але тепер у проекті закону знову з\'явився перехідний термін у 6 місяців"- сказав він.

Як пише газета, проектом закону України Про внутрішню торгівлю регулюються відносини між органами влади та суб\'єктами господарювання у сфері торгівлі виробниками та покупцями. Законопроектом встановлюються вимоги до порядку організації та здійснення різних форм торгівлі - роздрібної, оптової, торгівлі на ринках, інтернет-торгівлі, мережевої торгівлі, комісійної торгівлі, ярмаркової торгівлі.

 

повідомляє: НОВИНАР