Колишній глава УПЦ КП Філарет розповів, як вибирали предстоятеля Православної церкви України – він чув про підкуп в цьому процесі. Про це він розповів в інтерв'ю Главкому.

Читайте також: Скандальна заява: патріарх Філарет відмовився від томосу

За словами патріарха Філарета, екс-президент України Петро Порошенко хотів, щоб предстоятелем Української церкви не була Єпіфаній, а митрополит Вінницький Симеон (один з архієреїв УПЦ МП, який перейшов в ПЦУ – прим. ред.). Однак, Філарет наполягав на кандидатурі Епіфанія, яку тоді просував.

"І ось ви зверніть увагу на те, що коли архієреї голосували у другому турі фактично за двох кандидатів, то за Епіфанія проголосували 36 єпископів, а за Симеона – 28. Так хто ці 28? 2 – московських, 13 – з УАПЦ, а 13 архієреїв – з Київського патріархату. Чому ці архієреї голосували за кандидата з Московського патріархату? Тому що Порошенко провів роботу", – упевнений патріарх.

Читайте також: Філарет призначив дату "собору", на якому відновить Київський патріархат

Патріарх Філарет каже, що чув про те, що деяким єпископам платили за голосування за Симеона по $ 20 тис. "Я чув про те, що комусь із архієреїв платили по 20 тисяч доларів. Але правда це чи ні – я стверджувати не можу" , – говорить патріарх.

Також Філарет запевнив, що не знає, чи платилися Константинопольського патріархату якісь гроші за томос.

Що стосується наявності впливу олігархів на Православну церкву України, у Філарета в цьому сумнівів немає.

"Впливають. І не тільки олігархи. Але я не хочу про це говорити, тому що це тільки буде сварити нас (з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм – прим. ред.). А нам треба все ж таки думати про єдність. Нам треба будувати в Україні єдину помісну церкву. А якщо ми один одного поливати брудом будемо, то не зможемо зійтися", – вважає Філарет.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook