До 2016 року в Українських Збройних Силах не залишиться жодної придатної для застосування авіаційної ракети або ракети для комплексів протиповітряної оборони.

Про це сьогодні під час круглого столу на тему «Збройні Сили України: вибір шляху» повідомив полковник у запасі, член Проводу ВГО Спілка офіцерів України Петро Костюк.

Військовий зазначив, що сьогодні озброєння української армії відстає на покоління від озброєння провідних держав світу.

Петро Костюк наголосив, що уже на 2000 рік Україна мала застаріле озброєння, тому вже тоді військові почали втрачати бойовий дух. Натомість нинішнє керівництво держави хотіло вирішити цю проблему ремонтом, але «ремонтна ілюзія не спрацювала».

Військовий озвучив дані за 2010 рік з «Білої книги», яку щороку випускає Міноборони. Зокрема він зазначив, що не створили єдиної автоматизованої системи управління. Модернізовали лише 8 (14,4%) бойових літаків з 55 запланованих. Не виконані заходи з оновлення 21 і закупці одного зенітно-ракетного комплексу С300, 2-ох літаків Ан-70 і 14 радіолокаційних станцій «Пелікан».

Петро Костюк наголосив, що залишається низьким рівень справності більшості літаків (24%) і гелікоптерів (36%).

Військовий додав, покликаючись на слова директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентина Бадрака, що до 2016 року в Українських Збройних Силах не залишиться жодної придатної для застосування авіаційної ракети або ракети для комплексів протиповітряної оборони.

А взагалі ресурс ремонтно придатних і відповідних для реалізації літаків, на думку фахівців, до 2020 року буде вичерпаний.

Тому Петро Костюк наголосив, що важко підтримувати моральний дух українських військових при таких даних.