Депутатська більшість у Волинській обласній раді, сформована ставлеником Президента Януковича на Волині Борисом Клімчуком на основі Партії регіонів та її сателітів, схоже, ніяк не навчиться, та, мабуть, просто не хоче відмовлятися від практики закулісного вирішування питань, пов’язаних із наданням мисливських угідь у приватні користування. Ці питання як вирішували потайки від місцевих громад, так і намагаються вирішувати, нехтуючи думкою місцевих депутатів.

Схема «дерибану» мисливських угідь банально проста: спершу новоявлені «волинські лозинські» домовляються з «рішалами» від влади, де саме й скільки угідь вони хочуть узяти собі для майбутніх «королівських полювань». Домовляються з лобістами в облраді за «ціну питання» – і на сесію вноситься проект рішення про те, що якесь державне мисливське господарство раптом відмовляється від користування частиною своїх угідь на користь приватної чи комерційної структури. Тут же, наступним проектом сесійного рішення, пропонується передати ці угіддя заздалегідь визначеному новому власнику.

На минулій сесії такі «рішали з мандатами» в облраді активно лобіювали передачу частини мисливських угідь державного підприємства «Колківське лісове господарство» у користування приватному підприємству «Хуберт». Маневицька районна та Колківська селищна ради були проти, і в обласній раді всі про це знали. Проте теперішня більшість в облраді на їх думку просто наплювала, майже 9 тисяч гектарів лісу Колківського лісового господарства таки забрали в державних користувачів і віддати приватному «Хуберту».

Проте активний спротив опозиційних депутатів, у тому числі й моїх колег зі «Свободи», дав певний результат на перспективу. У непростих дискусіях нам вдалося відстояти суттєву зміну концептуальних підходів до ухвалення подібного роду рішень. Протокольним дорученням голови обласної ради сесія рекомендувала органам влади на місцях проводити з цих питань громадські обговорення, а профільній комісії доручили організувати з питань передачі мисливських угідь у користування приватним власникам сесійні слухання. На них депутатам мали б представити комплексний звіт про стан справ у тих мисливських угіддях краю, які вже були передані приватним або колективним недержавним користувачам. І лише після такого аналізу, на мій погляд, облрада мала би приймати зважені рішення, наскільки виправдано передавати мисливські угіддя у приватні руки.

І хоч таке сесійне рішення прийняте, воно чинне, проте, схоже, депутатам із прорегіональної більшості на нього теж наплювати. Не чекаючи сесійних слухань, без будь-яких громадських обговорень на місцях вони виносять на черговий розгляд сесії цілий пакет проектів рішень про припинення права користування на частині мисливських угідь державними підприємствами та надання їх у користування приватним підприємствам або ж товариствам із обмеженою відповідальністю. Під «дерибан» потрапляють павлівські ліси в Іваничівському районі, ліси у Луцькому та Горохівському районах…

Більше того, на чергову сесію «скопом» виносять чи не всі «мисливські» питання з минулого й попередніх років, які з тих чи інших причин, переважно, під тиском опозиційних депутатів, не змогли набрати необхідної кількості голосів на сесійних засіданнях. Практично всі «провалені» або ж відкладені питання з попередніх сесій тепер «об’єднали» в два проекти рішень, які не спромоглися сформулювати інакше, як безособово, – «Про припинення права користування на частині мисливських угідь» та «Про надання мисливських угідь у користування». В назві рішень навіть не вказали, про які саме угіддя та яких користувачів ідеться, що, на мій погляд, є очевидним порушенням як процедури прийняття таких рішень та регламенту обласної ради, так і Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Вважаю, що волиняни мають знати про масштаби задуманого «дерибану». Отже, в проекті рішення «Про припинення права користування на частині мисливських угідь» ідеться про відмову від частини мисливських угідь таких користувачів: державне підприємство «Мисливське господарство «Звірівське», державне підприємство «Ковельське лісове господарство», ТзОВ «Олдан». Саме так, першим значиться державне мисливське господарство «Звірівське», питання щодо якого вже виносилося на розгляд обласної ради у вересні минулого року, але тоді воно було зняте з порядку денного, бо, мовляв, воно виявилося не готове, інвестори нібито не виконали попередніх домовленостей. Тепер уже готове? Вже домовилися?

У проекті рішення «Про надання мисливських угідь у користування» ці мисливські угіддя забирають собі: Маневицьке районне мисливське товариство «Троянівське», Володимир-Волинський міськрайонний осередок Федерації мисливського собаківництва України, ТзОВ «Майдан Мисливський», мале приватне підприємство «Вероніка», Ковельське спеціалізоване лісогосподарське акціонерне товариство «Тур».

До «мисливського дерибану», як бачимо, на цій сесії представлена мало не вся географія Волині. Складається враження, що ті, хто ці питання лобіює та «просуває» через облраду, кудись дуже поспішають. Мабуть, хочуть встигнути «прихопити» собі шматок волинського лісу для майбутніх «полювань» іще до виборів, за діючої влади. Вочевидь, бояться не встигнути, бо розуміють, що ця влада дуже скоро кане в Лету, адже місце їй – на смітнику історії…

До речі, наведені вище «обезособлені» проекти рішень навіть на засіданні постійної депутатської комісії з питань екології та раціонального використання природних ресурсів, секретарем якої я є, не розглядалися. Вони з’явилися вже в проекті порядку денного, який винесли на затвердження колегії обласної ради. Чи випадково? Що хочуть приховати тут «волинські лозинські» та їх лобісти?

Мені можуть заперечити, нібито ці питання розглядала ще профільна комісія облради минулого скликання. Можливо, хоча не впевнений. З іншого боку, це те саме, що сіяти яровину поверх уже посіяної попереднім господарем озимини! Ситуація ж могла докорінно змінитись, як змінився склад і обласної, і місцевих рад. Чи запитував хтось думки нових обранців громади на місцях?

Та що казати, коли погодження місцевих сільрад у випадку з наданням мисливських угідь у користування ТзОВ «Павлівське мисливське господарство» датовані ще літом 2008 року. Навіть у юриспруденції позовна давність обмежуюються трьома роками, після чого час для «ратифікації» угод і домовленостей фактично втрачається…

До слова, такі наміри обласної ради вже викликали черговий негативний резонанс. З ініціативи депутатів від ВО «Свобода» Іваничівська районна рада виступила проти непрозорої передачі мисливських угідь у приватні руки. Відповідне звернення направлене в обласну раду, іваничівські депутати вимагають не погоджувати передачу державних мисливських угідь цій комерційній структурі. Невже обласна рада наплює і на обранців іваничівської громади? Невже знову віддасть перевагу не інтересам місцевої громади, а своїм меркантильним, дрібновласницьким? А ці ж громади їх фактично й обирали, певно, сподіваючись, що вони відстоюватимуть насамперед їхні інтереси.

Постає логічне запитання: чого ж так бояться новітні «волинські лозинські», чому не хочуть показувати своїх обличь простим людям, на чиїх землях беруться господарювати, чому не хочуть громадських обговорень, хочуть прозорості й публічності? Натомість все намагаються «парєшать втіхаря»… Не гребують навіть тим, що лісові угіддя, які комусь закортіло «роздерибанити», потрапляють у заповідну зону. Бо при чиємусь невгамовному бажанні сесійну «двоходівку» можна зробити «триходівкою» чи навіть «чотириходівкою». Скажімо, як у випадку з товариством «Садівська дача», яке захотіло собі шматок лісів на межі Луцького та Горохівського районів. І тепер депутатам пропонують відповідно змінити статус заповідної зони…

Я вже мовчу про те, що серед основних видів діяльності підприємства «Садівська дача», яке хоче взяти собі в користування ці лісові угіддя, наскільки мені відомо, навіть немає ведення лісомисливського господарства. Та й сам статут підприємства нібито зареєстрований фактично того ж дня, коли здавалися документи на отримання угідь в обласну раду. Отже, комусь це нагально треба, що навіть відповідні документи оформлялися наспіх і абияк…

То невже в моїх колег-депутатів вистачить совісті дозволити лобістам та «рішалам» із Партії регіонів та їх прихвосням такий безсоромний і тотальний «дерибан» наших лісів та мисливських угідь?

Олександр ПИРОЖИК,

депутат Волинської обласної ради від ВО «Свобода»,

секретар постійної комісії з питань екології та раціонального використання природних ресурсів