Німецькі журналісти, які приїхали в Україну для перевірки стану готовності до Євро-2012, цілу ніч провели на митному пункті пропуску "Дорогуськ-Ягодин". Українські митники вимагали у журналістів гроші.

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на блог репортера німецької телерадіокомпанії RBB Олафа Зундермайєра.

Журналіст зазначив, що він і двоє його колег кілька тижнів провели у подорожі по Польщі та Україні. "Ми відправилися з Берліна на автомобілі. Ми хотіли подивитися на міста Євро-2012 очима футбольних уболівальників, які відвідають ці країни влітку", - розповів Зундермаер.

Але замість цього, розповів він, журналістам довелося провести ніч на українсько-польському кордоні на пункті пропуску "Дорогуськ-Ягодин". "Всі формальності з польськими прикордонниками були улагоджені за 15-20 хвилин. Це при тому, що як знімальна група ми везли з собою мікроавтобус, повний устаткування. На все це потрібно чимало документів, але наша телерадіокомпанія подбала про всі папери, і спочатку проблем на кордоні не було. Вони почалися тільки на українській стороні кордону ", - зазначив журналіст.

За його словами, німецьким репортерам "нічого не говорили про якісь проблеми з паперами". "Нас змусили чекати, хоча ніяких інших автомобілів на пропускному пункті на той момент не було", - сказав він.

При цьому, як розповів Зундермаер, водії польських і українських вантажівок, з якими тієї ночі німцям вдалося поспілкуватися, прямо говорили, що "ми зможемо проїхати швидко, тільки якщо заплатимо прикордонникам". "Зазвичай, в залежності від того, що ти везеш, прийнято платити від 20 до 50 євро", - поділився відомостями Зундермаер.

Під ранок знімальну групу відпустили, так і не пояснивши причин затримки. Але найбільшим шоком, за словами Зундермайєра, стало те, що після ночі на кордоні з них волинські митники зажадали заплатити гроші за понаднормове перебування авто на стоянці прикордонників. "Ми нічого платити не стали. За що нам платити? Ми журналісти і виконуємо свою роботу. Нам нема за що платити. Ми принципово ніде нічого в Україні не платили", - сказав він.

При цьому журналіст назвав Україну "найбільш корумпованою країною Європи". "Корупція - це хвороба. Вона робить людей хворими", - підкреслив він.

У той же час голова організаційного комітету Євро-2012 Маркіян Лубківський запевнив журналістів, що під час чемпіонату "все буде добре" та ЗМІ зможуть працювати без перешкод.

Разом з тим, як повідомила прес-служба Держмитслужби України, директор департаменту розвитку митної інфраструктури та інформаційного співробітництва Держмитслужби Ігор Тимофєєв спростував інформацію німецьких журналістів. "Держмитслужба провела службову перевірку, в ході якої були взяті відповідні пояснення, проаналізовано матеріали відеоспостереження та документи. В результаті було з'ясовано, що оформлення німецьких журналістів та їх обладнання здійснювалося у відповідності з усіма вимогами чинного законодавства", - заявив він.

За матеріалами Deutsche Welle