Голова Рівненської обласної організації ВО «Свобода», керівник фракції в Рівненській обласній раді Олег Осуховський розповів власкору інтернет видання «Під прицілом» про власне бачення «соціальних ініціатив» Віктора Януковича:

- Те, що соціальний захист у нашій державі, не забезпечує навіть елементарних потреб людини - не секрет. Найдешевший спосіб виграти вибори - це довести людей до краю бідності та відчаю, потім дати по 100 гривень і «насолоджуватися» владою.

В тому, що було запропоновано владою, я не бачу нічого, окрім, передвиборчої технології. При чому, найбільший цинізм ситуації полягає в тому, що люди які справді потребують державної підтримки отримують її лише перед виборами. Що заважало президенту втілювати ініціативи на другий день після приходу на посаду?

- Наскільки реальним Вам видається реалізація запланованого владою проекту?

- На так звані «соціальні ініціативи» В. Януковича необхідно десь «відшукати» непосильні для бюджету держави кошти. За різними підрахунками це десь від 18 до 25 млрд. гривень. Це в той час, коли, ми маємо дефіцит бюджету у розмірі 20 млрд, гривень, дефіцит пенсійного фонду – 9 млрд. гривень а цьогорічні виплати по зовнішніх боргах за оцінками експертів, мають скласти близько 60 млрд. грн.

Оголошуючи про соціальні ініціативи, Янукович забув назвати джерела фінансування тих «ініціатив». В сучасних економічних умовах, коли економіка фактично «дихає на ладан», дістати такі гроші можна лише трьома способами: в черговий раз обдерти підприємців збільшивши податковий тиск, митні платежі чи не повертати ПДВ; продовжувати запозичувати та брати кредити в іноземних держав, які потім доведеться віддавати нам з вами; продовжувати не виплачувати законні пенсії «афганцям», «чорнобильцям» та іншим категоріям пенсіонерів, обмежити, або припинити надання соціальних пільг; надрукувати гроші яких не вистачає.

Я думаю, що скоріш за все, це буде комплексна програма по подальшому знищенню підприємництва та скочування держави у боргову яму. Ми ж розуміємо, що жоден з цих шляхів нам не підходить. Борги рано чи пізно доведеться віддавати, тиск на підприємців теж має свої межі, друкування грошової маси - спровокує чергову хвилю інфляції, а пенсіонерам потрібно платити достойну пенсію, щоб їх діти та онуки не тікали з України в пошуках щасливої долі.

Більшість людей живуть на межі бідності, щось же потрібно робити?

- Насправді «соціальні ініціативи» мають до цього дуже дотичне відношення. Давайте поглянемо уважніше на список «покращень». Чергова хвиля «покращення» буде мати вираз у, наприклад, прийомі на роботу соціальних працівників. Тобто це 15 тисяч осіб, які працюватимуть із мало захищеними верствами населення, будуть приходити до них додому, допомагатимуть. Здавалось би непогана ідея, але, ви ж розумієте, що це, фактично, прийом на роботу 15 тисяч агітаторів за кошти державного бюджету. Тобто, «Партія регіонів» не витрачаючи власних грошей, за кошти платників податків фінансує свою ж виборчу кампанію. І так з кожним пунктом тих ініціатив. Під виглядом покращення соціальних стандартів представники влади готуються до чергової виборчої кампанії спрямовуючи на це кошти держбюджету.

Виходить, що це лише популізм.

- Не лише. Тут заховані ще й дуже серйозні бізнес-інтереси. Я, наприклад, дуже радий з того, що люди отримають якісь додаткові гроші. Хай це мізерні доплати, але все ж таки. Але що буде далі? Усі ж розуміють, що люди зараз знаходяться в такій ситуації, що заощадити ці кошти вони не можуть, а тому вже на другий день понесуть ті гроші у супермаркети, які належать їхнім партійцям-регіоналам, заплатять за газ який для них продають підконтрольні олігархи ( до речі ціну на газ нам обіцяють знову підняти), оплатять для приватних фірм завищені ціни на комунальні послуги, тощо. Тобто ці гроші все одно повернуться до рук олігархів-регіоналів і будуть потім успішно виведені в офшор. Натомість народу залишаться невиплачені кредити, дірки в бюджеті та інфляція. Ось це і є ціна усім тим ініціативам. До речі, Ощадбанк вже припинив реєстрацію претендентів на отримання президентської тисячі.

Про соціальний захист людей потрібно дбати, але не в такий спосіб. Для того, щоб покращувати життя, гроші потрібно вкладати в економіку України, у виробництво, піднімати підприємництво - середній клас. В результаті, ми будемо мати створення нових робочих місць і як наслідок - наповнення бюджету податковими відрахуваннями, зростання надходжень до пенсійного фонду, тощо. Окрім того, потрібно зменшити власні апетити можновладців. Переглянути кошториси утримання органів влади, скоротити видатки на подорожі, автомобілі, резиденції та санаторії. Примусити їх вивести свій капітал із тіні – провести не на папері а в дійсності заходи по так званій детінізації капіталу. В першу чергу олігархів, а це по різним даним від 65 до 95 млрд. грн. в рік.

Брати в борг і робити за рахунок цього виборчі кампанії це всього лиш спекуляція на сподіваннях людей.