В Україні і в усьому світі 24 серпня відзначається кілька свят і пам'ятних дат. Серед них: День Незалежності України, День пам'яті святого Варфоломія у католиків.

Читайте також: "Він об'єднує всіх українців": у Луцьку відбулися урочистості до Дня прапора (фоторепортаж, відео)

У народі – Євпатій Коловрат. Прикмети зможуть розповісти, якою буде погода. 

Свята 24 серпня

День Незалежності України

Свято встановлено в 1992 році постановою Верховної Ради в честь прийняття Верховною Радою УРСР "Акта проголошення незалежності України". Цю подію і вважають датою утворення української держави. У День незалежності традиційно проходить парад, концерти, урочисті заходи.

День святого Варфоломія у католиків

Святий Варфоломій був одним із дванадцяти апостолів Ісуса Христа. Історія його життя містить багато неточностей. Після Вознесіння Христа він присвятив життя місіонерству і відправився в Індію як проповідник, де залишив копію Євангелія від Матвія. Потім його шлях пролягав у Велику Вірменію (тепер – південно-східна Туреччина), де Варфоломій отримав визнання за поширення християнства і свій дар зцілювати хворих і біснуватих. У Баку існує місцева легенда, що він піддався страшним тортурам, коли, будучи живим, із нього зняли шкіру і розіп'яли язичники.

Євпатій Коловрат

З цим святом пов'язують кілька особистостей. Народний воєвода Євпатій Коловрат бився з монголо-татарською ордою, після того, як вони розорили Рязань. Батий убив його, віддав русичам тіло. У такий спосіб він висловив повагу до Євпатія.

Сицилійський архідиякон Євпл жив у Катані та став священномучеником. Він проповідував Євангеліє. Під час однієї з таких проповідей Евпла схопили і привели на суд правителя. Його катували, але він не відрікався від християнства. З Божі Словом і помер.

Читайте також: На День Незалежності у Луцьку перекриють рух транспорту у центрі міста

Прикмети 24 серпня

  • Вітер припинився – на гарну погоду.

  • Дощ під час сходу сонця – негода буде кілька днів.

  • Молодик при ясній погоді – до сухого вересня.

  • Вранці туман стелиться – на гарну погоду.

Що не можна робити 24 серпня

Гуляти на самоті після заходу сонця, багато їсти, скаржитися і лаятися.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook