Добігає до завершення термін повноважень народних депутатів України 6-го скликання обраних на позачергових виборах 30 вересня 2007 року. Невдовзі громадський рух «ЧЕСНО» оприлюднить результати роботи своє аналітичної групи стосовно відповідності діючих депутатів критеріям доброчесності запропонованих рухом. Ми, в свою чергу, вирішили проілюструвати волинським виборцям якість роботи народних обранців, які у тій чи іншій мірі пов’язані з нашим регіоном. Для цього ми використали числові показники, які демонструють якість роботи народних депутатів.

Для здійснення аналізу ми взяли 11 народних депутатів, які народилися, працювали чи раніше обирались до парламенту від Волинської області, а також активно готуються до наступних виборів саме на Волині. Серед цих народних обранців представники таких фракцій:

- БЮТ-«Батьківщина»: Євген Кирильчук, Віктор Олійник, Микола ПотапчуктаСергій Шевчук;

«Наша Україна-Народна Самооборона»: Володимир Карпук (партія «Наша Україна»), Микола Мартиненко (партія «Фронт змін», Ігор Палиця (позапартійний);

- Партії регіонів: Анатолій Горбатюк, Григорій Смітюх;

- Комуністичної партії УкраїниАдам Мартинюк;

- Народної партіїКатерина Ващук.

При підготовці цього матеріалу ми використали методику, яку нещодавно застосували журналісти ЗІКу при аналізі роботи народних обранців від Львівщини. . Критеріями для оцінювання роботи народних обранців стали показники їх роботи за чотирма категоріями. Зокрема, це:

1) присутність депутатів на пленарних засіданнях (за даними електронної та письмової реєстрації);

2) кількість виступів під час пленарних засідань ради (з трибуни та з місця);

3) законотворча діяльність (кількість поданих законопроектів, поправок до законів і проектів постанов та кількість прийнятих актів парламенту з ініціативи депутата);

4) кількість озвучених запитів.

За кожним з цих показників був вибудуваний рейтинг народних обранців. Місця у зазначених категоріях водночас стали і балами, які нараховувалися депутатам. Підсумковий бал – це сума балів, отриманих в усіх категоріях. В результаті чим меншим виявився підсумковий бал, тим вищою стала позиція депутата у загальному рейтингу. Усі дані отримано з офіційного порталу Верхов­ної Ради України (станом на 20 квітня 2012 року).

На результати даного рейтинг вплинули окремі чинники, оскільки не всі народні обранці перебували в однакових умовах. Так позицію народного депутата Анатолія Горбатюка потрібно сприймати з певною «поправкою», оскільки в порівнянні з іншими своїми колегами він володіє мандатом лише трохи більше двох років. Також значно більше можливостей для публічної діяльності мав Адам Мартинюк, який близько трьох років є першим заступником голови Верховної Ради лише у цьому скликанні. В свою чергу Микола Мартиненко, який є головою комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки мав значно більше можливостей бути автором чи співавтором проектів законодавчих актів.

Відвідуваність пленарних засідань народними депутатами. Для оцінки відвідуваності сесій ми взяли до уваги два показники – дані електронної реєстрації депутатів, яка ведеться постійно впродовж 4,5 років, а також дані письмової реєстрації, яка була впроваджена трошки більше року тому. Лідерами за даними електронної реєстрації стали Катерина Ващук – 512 відвіданих пленарних засідань, Адам Мартинюк – 510 засідань та Григорій Смітюх – 503. Найменш дисциплінованими волинськими обранцями, відповідно до даних електронної реєстрації, виявились Анатолій Горбатюк – 238 відвіданих пленарних засідань, Ігор Палиця – 317 засідань та Сергій Шевчук – 434. Як уже зазначалось, А. Горбатюк фізично не міг відвідувати сесії до 30 березня 2010 року, оскільки він не був народним депутатом.

Відповідно до даних письмової реєстрації, яка була запроваджена в результаті тиску окремих народних депутатів та представників організацій громадянського суспільства на керівництво парламенту, першу і другу позицію розділяють Анатолій Горбатюк та Адам Мартинюк (по 116 відвіданих пленарних засідань), третю – Катерина Ващук (108 сесійних засідань). Безумовним аутсайдером за відвідуваністю сесійних засідань впродовж останнього року є Ігор Палиця (25 відвіданих пленарних засідань зі 116). Депутати від БЮТ-«Батьківщина» Євген Кирильчук та Віктор Олійник відвідали по 85 та 96 сесійних засідань відповідно та обійняли 10 та 9 місця рейтингу за цим показником. При цьому 19 пропусків Є. Кирильчука були з поважних причин.

Аналіз виступів волинських народних обранців у стінах парламенту також дозволяє зробити певні висновки щодо працьовитості та ефективності останніх. Так найбільше виступів з трибуни Верховної Ради впродовж 4-ох з половиною років мали Григорій Смітюх (172 виступи), Адам Мартинюк (128) та Микола Мартиненко (92). З місця ж найчастіше виступали Адам Мартинюк (521 виступів), Володимир Карпук (477) та Катерина Ващук (233).

Жодного разу за всю каденцію з трибуни парламенту не виступав Ігор Палиця. Проте він має 5 виступів з місця. Також дуже невтішні показники за цим критерієм має також Микола Потапчук (2 виступи з трибуни, 1 – з місця). Ці народні обранці ділять між собою останні місця за кількістю виступів. Серед аутсайдерів також Віктор Олійник – лише 6 виступів з трибуни та Анатолій Горбатюк, 9 виступів з місця.

Якщо аналізувати законотворчу діяльність обранців, то тут безумовним лідером є Микола Мартиненко. За його авторства чи співавторства як голови комітету було внесено на розгляд парламенту 125 законопроектів, проектів постанов чи проектів змін до Законів України. З них 68 були позитивно проголосовані Верховною Радою України. Наступні «призові» місця за цим показником займають Катерина Ващук (93 проекти, 20 підтриманих законодавчих актів) та Адам Мартинюк (45 / 24 ). При цьому варто зазначити що понад 50 % законодавчих ініціатив саме М. Мартиненка та А. Мартинюка ставали законами

Найменш продуктивними на ниві законотворчості були Ігор Палиця (4 внесені законопроекти, 0 прийнятих законів), Микола Потапчук (8 / 1 ), Сергій Шевчук (14 / 3).

Останній показник, який ми взяли для опрацювання – кількість поданих народними депутатами депутатських запитів. Лідером за цим показником є Володимир Карпук (89 запитів). Трохи відстає від В. Карпука Катерина Ващук – 84 запити. Віктор Олійник подав 58 запитів. Наразі ми не аналізуємо якість цих запитів та їх актуальність для виборців Волинської області. Це тема для більш комплексного дослідження.

Найнижчі показники за цим критерієм у Ігоря Палиці (2 депутатські запити). Також не особливо «переймались» цим видом депутатської роботи Микола Мартиненко та Анатолій Горбатюк, які подали 4 та 5 запитів відповідно.

В підсумку ми отримали досить цікаву картину. Замикає рейтинг один з найщедріших волинських депутатів Ігор Палиця, який займає останні позиції за більшістю показників. Палиця лише умовно належить до опозиційної фракції НУ-НС, а фактично представляє інтереси крупного нафтового і банківського капіталу у парламенті та в потрібний момент підставляв плече, а точніше використовував свою депутатську картку для підтримки законодавчих ініціатив представників попередньої та сьогоднішній парламентській більшості.

Нижню частину рейтингу займають чотири депутати, які представляють фракцію БЮТ-«Батьківщина». Це Микола Потапчук, Сергій Шевчук, Віктор Олійник та Євген Кирильчук. При цьому останнього можна вважати «строжилом» парламенту, оскільки він обіймає депутатське крісло уже впродовж 14 років.

До числа «міцних парламентських середняків» належать два депутати від Партії регіонів (Анатолій Горбатюк та Григорій Смітюх), а також керівник фракції НУ-НС Микола Мартиненко.

Серед лідерів рейтингу два депутати, які мають солідний парламентський досвід та належать до сьогоднішньої більшості – Катерина Ващук та Адам Мартинюк. Парламентський «новачок» Володимир Карпук, попри те що на даний час належить до парламентської опозиції, за сумою показників обійняв третю позицію серед найбільш працелюбних волинських народних обранців.

Як висновок можна зауважити, що найбільш ефективним серед діючих волинських народних обранців, які уже фактично розпочали виборчу кампанію, може вважатися Адам Мартинюк. З першої трійки волинських депутатів, він має найбільші шанси на переобрання до наступного складу Верховної Ради. Володимир Карпук уже заявив, що не збирається знову балотуватись до парламенту, оскільки вважає, що його наступний якісний склад буде ще гіршим, ніж у діючого. Катерині Ващук навіть при бажанні буде нелегко потрапити до Верховної Ради в черговий раз. Партія до якої вона належить не перебуває серед лідерів електоральних симпатій, а мажоритарний округ у якому пані Ващук може мати шанси бути обраною уже досить давно «обробляють» місцеві олігархи. Але це вже зовсім інша історія.

Для аутсайдера рейтингу Ігоря Палиці схоже перебування у парламенті стало хобі, а не роботою, проте він знову прагне отримати депутатський мандат. Микола Потапчук, який також мало чим відзначився у парламентській роботі, також останнім часом почав з’являтись на екранах місцевих телеканалів, що свідчить про його наміри як потенційного кандидата.

Виходячи з даного матеріалу ми закликаємо волинських виборців впродовж виборчої кампанії 2012 року керуватись не лише солодкими обіцянки та самовихвалянням кандидатів, але й аналізувати реальні дії потенційних обранців.

Михайло Наход, Володимир Павлюк, Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу, спеціально для інтернет-ресурсу «Під прицілом».