13 травня 2012 року у селищі Колки Маневицького району Волинської області ВО «Свобода» та Братство ветеранів ОУН – УПА імені Клима Савура спільно з патріотично налаштованими громадянами відзначили 69-ту річницю створення Колківської республіки та вшанували пам’ять тих, хто віддав своє життя у боротьбі з окупантами України. Про це інформує "Під прицілом". 

Спочатку за загиблими воїнами УПА відслужили панахиду. Потім учасники акції пройшлися ходою до пам’ятного знаку, встановленого на честь Колківської республіки.

Після покладення вінків до монументу відбувся мітинг, в якому взяли участь близько 200 людей.

Голова Братства ветеранів ОУН – УПА імені Клима Савура Василь Кушнір відзначив, що в той час, коли Україна була окупована загарбниками, саме на цій території був клаптик вільної землі.

«Мені хотілося б згадати тих молодих хлопців, які взяли зброю у свої руки і більше, ніж на сім місяців створили тут центр української державності. Понад двадцять років ми маємо незалежну державу, але вояки УПА до сьогодні не визнані керівництвом України. Отже, влада в Україні неукраїнська. Я бажаю всім докласти максимум зусиль та праці, щоб нарешті ми отримали в Україні українську владу».

Голова Волинської обласної організації ВО «Свобода» Анатолій Вітів закликав пригадати тих матерів, які дали Україні героїв – повстанців ОУН – УПА.

«Ті матері напевно розуміли,що відправляють своїх синів на вірну смерть. Але вони розуміли, що хлопці повинні боротися за Україну. І воїни УПА були гідні своїх батьків. Багато матерів були в окопах, багато загинули по лісах Волині та України. Але вони не зрадили, а виконали до кінця свій обов’язок – обов’язок воїна.

Мало бути просто солдатом. Солдат – це той, кого мобілізували у армії. А воїн йде за покликом серця. Ті молоді хлопці хотіли ростити хліб, виховувати дітей. Але прийшов ворог. Ворогів було двоє – московські та німецькі окупанти. Але воїни УПА боролися з ними двома з однаковою завзятістю.

На прикладі Колківської республіки та подвигу її творців має вчитися усе покоління української держави. Але сьогодні, в епоху правління антиукраїнського режиму, існуюча влада, в тому числі і місцева, виховує манкуртів та жодним словом не згадує про героїзм українців.

Тут немає ні голови Волинської обласної адміністрації, ні голови облради. Зате вони урочисто відзначають «день пабєди». Ми маємо зробити все необхідне для того, щоб нарешті усунути від влади українофобський режим Януковича та олігархічних кланів», - наголосив Анатолій Вітів.