10 червня 2012 року на Театральному майдані у центрі Луцька відбулося багатолюдне Народне Віче на захист української мови «За мову, за Україну!», організатором якого виступили ВО «Свобода» та об’єднана опозиція «За Батьківщину».

Метою заходу є захист української мови як єдиної державної в Україні та недопущення прийняття законопроекту «Про засади мовної політики в Україні», який пройшов перше читання у Верховній Раді, оскільки прийняття такого закону призведе до того, що російська мова фактично, всупереч Конституції, стане другою державною в більшості областей України.

Гостем Народного Віча став голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок, який виступив перед громадою краю.

У заході також взяли участь опозиційні депутати Волинської обласної та Луцької міської рад, громадські діячі, представники інтелігенції, мистецьких кіл Волині, священнослужителі УПЦ Київського Патріархату.

Перед громадою виступили депутати Волинської обласної ради Анатолій Вітів, Анатолій Грицюк, Ігор Гузь, депутат Луцької міської ради Олександр Пиза та інші місцеві політики.

Представники волинської влади від голови Волинської ОДА Бориса Клімчука до міського голови Луцька Миколи Романюка у повному складі проігнорували Народне Віче.