10 червня 2012 року голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок взяв участь у Народному Віче, присвяченому захисту української мови та недопущення прийняття антиукраїнського законопроекту Ківалова – Колєсніченка. У своєму виступі перед громадою Олег Тягнибок окреслив основні причини сучасного стану справ в державі, наступу на українську мову та ідентичність та розповів про те, як українці мають протидіяти режиму Януковича.

«Те, що сталося 5 червня цього року у стінах Верховної Ради, коли україноненависники, манкурти, українофоби разом зі зрадниками-«тушками» проголосували у першому читанні за закон проти українсько мови, не є випадковістю, - наголосив лідер ВО «Свобода. – Це наслідок того, що відбувається у нашій країні протягом останніх 20-ти років. Тому що до цього часу ми живемо за Законом «Про мови УРСР» ще 1989 року. За 20 років української незалежності в українській державі Закон «Про захист української мови» так і не був ухвалений»

«Коли ми, свободівці, українські націоналісти, 20 років ставили питання захисту української ідентичності, українського інформаційного простору, культури, мови, «мудрагелі» говорили нам: що ви говорите про гуманітарну сферу, історію, про мову, коли нам треба перевернути сторінку, нам треба економікою займатися, а питання мови – неактуальне. Я думаю, що тепер всім зрозуміло, що мовою потрібно займатися і займатися у першу чергу. І після здобуття української незалежності потрібно було провести люстрацію, вигнати геть з української політики комуністів, кгбістів, які швидко перефарбувалися, покарати всіх тих, хто переслідував українців», - зазначив Олег Тягнибок.

«Чи не розплачуємося ми, українці, сьогодні за нашу надмірну толерантність, політкоректність, поблажливе ставлення ло ворогів української нації, явних і прихованих. Хочу нагадати вам як на початку 90-х років, коли ми боролися за незалежність, варто було колишньому секретарю райкому чи обкому вийти на площу, натягнути на себе вишивану сорочку і тремтячим від страху голосом сказати «слава Україні», щоб народ подумав: все він наш, патріот, от як він змінився. І знову йому дали посаду… Ви пригадуєте як нам розказували: давайте у владу економістів і юристів. І що ми маємо на 21 році незалежності? Українців у кріпаків перетворилися. Ви подивіться, як живуть наші сусіди у Європі, які були в таких самих, або й гірших умовах після розвалу Радянського Союзу. А де ми сьогодні? Ми прямуємо назад до Азії, в Московщину.

Україна підпадає під геополітичний вплив Росії. І Путін обіцяв своїм виборцям одне: будувати «рускій мір» і відновити Російську імперію. І цей план Путін і Кремль реалізовують в Україні, маючи такого союзника, як патріарх Кіріл, маючи бандитську антиукраїнську владу на чолі з Януковичем.

І ця загроза є реальною, якщо українці й надалі будуть мовчати і не будуть реагувати, будуть слухати тих негідників, які розказують, що питання національної ідентичності, мови, культури неактуальні, а актуальні лише питання економіки, яку вони самі ж розвалили, знищили, а зараз продаватимуть землю, а стратегічні підприємства вже забрали до своїх рук.

Сьогодні українці не мають можливості мати нормальну роботу, нормальну заробітну плату, забезпечити свої родини усім необхідним, дітей – освітою, медичним захистом. Економіку вони вже знищили. А тепер поступово перетворюють нас у безлику масу без роду і племені. Тому товариство, захист української мови є найактуальнішим. Бо боротьба сьогодні йде за те, що ми українці, маємо бути господарем на власній землі.

Влада знищує українське, бо розуміє, що українці які мають таку зброю як мову, як свою національну ідентичність та культуру, українську віру і український дух є непереможні. Тому ніяких компромісів, перемовин, домовленостей з бандитами бути не може. Станьмо сильними. Мужніми  сміливими, повернімо козацький, бандерівський, бульбівський дух. Тільки тоді нас будуть поважати і боятися. Тому що не ми на своїй землі маємо йти на компроміс з ворогом і окупантом!» - наголосив лідер ВО «Свобода» у виступі.

Також Олег Тягнибок відзначив, що волиняни не можуть делегувати у Волинську облраду тих депутатів, які не хочуть захищати українську мову. «Якщо депутати з Волині не хочуть захищати української мови, їм не має місця на святій українській волинській землі!»

«Маємо усвідомити, що опозиційні сили можуть здолати режим Януковича лише за підтримки народу. Я переконаний, що ми переможемо, бо це наша земля. Бо як ми тоді будемо дивитися у очі нашим дітям, що скажемо у молитвах нашим предкам, які дивляться на нас з неба і вимагають рішучості, конкретності, а не домовленостей, толерантності, політкоректності. Українці, будьмо господарями на своїй землі!» - закликав Олег Тягнибок.