Законопроект про податок на розкіш і багатство буде «бити», в першу чергу, по середньому класу. Таку думку висловив провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

Експерт вважає, що введення законопроекту про багатство - це «імітація бурхливої діяльності» нашого уряду.

«Знаючи, яке величезне розчарування в суспільстві, що йде розмежування по лінії бідних і багатих, уряд вирішив показати людям, як буде боротися з буржуями... У цьому питанні уряд хоче заробити собі плюс», - зазначив він.

Однак Розенко вважає, що той документ, який КМУ передав до парламенту на розгляд - «мертвий».

«Якщо подивитися на цей законопроект в цілому, він «мертвий». Він абсолютно непрацюючий. Там буде працювати одна-дві норми і все. Причому, «бити» вони будуть, в основному, по середньому класу », - вважає провідний експерт Центру Разумкова.

«Адже сьогодні вже сам уряд робить більш песимістичні прогнози щодо цього законопроекту, ніж раніше», - зазначив П. Розенко.

За його словами, якщо півроку тому планувалося, що його прийняття дозволить поповнити держбюджет більш, ніж на 2 мільярди гривень, зараз мова йде про 500 мільйонів гривень.

«Це показує, що по суті, ефекту від цього законопроекту не буде», - вважає П. Розенко.

За словами експерта, елітна нерухомість, фактично, виведена за межі цього законопроекту.

«Там прописана формула, що податком обкладаються кожні 500 квадратних метрів на кожного члена сім'ї. Це означає, що під оподаткування будуть підходити зовсім небагато об'єкти. Єдина норма, яка буде працювати - це 200 квадратних метрів житлової площі для квартир. Це буде працювати і «вдарить», в першу чергу, по середньому класу. Адже це дуже невисока планка», - додав експерт.

Нагадаємо, парламент на початку цього місяця зареєстрував урядовий законопроект, яким обкладаються податком предмети розкоші і багатство. Документ вносить зміни до Податкового кодексу, щоб ввести податок на майно і поповнювати бюджет сумою в півмільярда гривень на рік.