17 червня 2012 року у Ковелі та Ратному на Волині відбулися Народні Віча «За мову! За Україну!», присвячені захисту української мови та недопущенню прийняття у другому читанні законопроекту Ківалова – Колєсніченка, організаторами яких стали ВО «Свобода» та об’єднана опозиція «За Батьківщину». Про це повідомляє «Під прицілом».

Участь у Народному Віче взяли депутати Волинської обласної ради Євген Мельник (ВО «Свобода»), Анатолій Грицюк («Батьківщина»), Ігор Гузь («Фронт Змін»), депутати місцевих рад.

Депутат Волинської облради ВО «Свобода» Євген Мельник у своєму виступі зауважив, що прийняття у першому читанні закону Ківалова – Колєсніченка є результатом байдужості багатьох українських політиків, їх лояльного ставлення до сил, які мають на меті знищити українську мову та Українську державу.

«При владі сьогодні, переважно, залишились колишні комуністи і кдбісти та їхні діти. Ні Президент, ні Прем’єр, ні більшість членів Кабміну чи депутатів Верховної Ради не є українцями. Вони уособлюють колоніальну адміністрацію, яка прагне принести на розтерзання Путіну українську мову як ритуальний подарунок.

Маючи українську мову, ми зберігаємо свою ідентичність. Позбавлена мови своїх предків нація стає безхребетним табуном, яким легко управляти. Сьогодні Україною керують денаціоналізовані олігархи, які розглядають її як територію для власного збагачення. Вони ладні заради збереження свого панування піти на знищення основи українського духу – його мови…

Наше завдання – стати сильними і відродити козацький, бандерівський дух, захистити свою мову і країну. Тому під стінами Верховної Ради мають бути не тисячі, а десятки і сотні тисяч українців, щоб не допустити антиукраїнського шабашу українофобів при розгляді закону Ківалова-Колєсніченка у другому читанні», - наголосив Євген Мельник.

Натомість Анатолій Грицюк у своєму виступі акцентував більшу увагу на ув’язненні Юлії Тимошенко і політичних переслідуваннях опозиції.

Депутат Волинської облради Ігор Гузь з-поміж інших тем значну частину виступу приділив питанню зрадників серед народних депутатів з Волині.

На мітингах ще раз пролунали прізвища нардепів, які віддали свій голос за фактичне впровадження російської офіційної мови – Адама Мартинюка, Григорія Смітюха та Анатолія Горбатюка.

Також Ігор Гузь розкритикував підступність депутата Волинської облради Степана Івахіва, який намагається надіти на себе сорочку «незалежного кандидата» та не особливо поширюватись про свою приналежність до Партії регіонів.