Під час розгляду питання Про звернення Волинської обласної ради щодо недопустимості запровадження в Україні другої державної мови та наступу на українську мову як конституційно закріплену єдину державну, ініційованого «свободівцем» Олександром Пирожиком між біло-блакитними і опозицією зав’язалась дискусія. Протистояння затягнулось на 2 години. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

«Про це вже стільки обговорено, що я вже не маю що вам сказати, оскільки всім очевидний наступ на українську мову – це наступ на державність!!! Основна мета цього звернення не стільки дати оцінку парламенту, а тим всім, хто підняв це питання і проводить його у Верховній Раді… Я прошу забрати Колесніченка, Табачніка, забрати отой їхній «Русский мир», - заявив Олександр Пирожик.

 В свою чергу під час виступу Євген Мальник нагадав присутнім про те, що це вже не перша спроба олігархічного режиму поневолити український народ.

«Пригадайте – за 20 років незалежності в паспортах зникла графа «національність», у свідоцтвах про народження дитини взагалі зник напис про національну приналежність. Тепер у нас відбирають наше національне багатство – українську мову», - заявив Євген Мельник.

«Бандитський режим оголосив українській нації війну. Питання в тім чи виживемо ми чи не виживемо. Вони хочуть у нас відібрати святе – нашу рідну українську мову… Якщо ми здамо українську мову – ми перетворимось на стадо баранів, без мови, без держави», - заявив Анатолій Вітів.

Протистояння між більшістю та опозицією загострилось і перейшло у формат тиску на особистості. Так голова Волинської ОДА Борис

Клімчук заявив, що депутат Ігор Гузь ще «не доріс і не дослужився до того рівня, аби говорити зі мною на рівних». В свою чергу опозиційні депутати щоразу намагались вказати на те, що біло-блакитні волиняни танцюють в раді під дудку олігархічних кланів.

Вказуючи на неспростовні докази КОД «добив» «регіоналів», тож Борис Клімчук не мав іншого виходу, як запропонувати опозиції піти на компроміс і підготувати спільне звернення, але без претензій та закидів у будь-чию сторону. Мовляв «місцеві регіонали також відстоюють українську мову».

Обидва проекти запропонували прийняти за основу і… прийняли. Проте незрозумілим лишився той факт, що інший «мовний проект» поданий Олегом Батюком не розглядався, оскільки автора не має у сесійній залі і його ніхто ще не представляв.

Попри це, голова обласної ради Володимир Войтович не придав уваги зауваженням Сергія Слабенка і відпустив депутатів на перерву, аби ті пообідавши все таки дійшли якогось консенсусу в мовному питанні

В той же момент до зали увійшов натовп людей, які до того часу стояли на майдані перед будинком Волиньради. Вони з вигуками «Ганьба» перекрили вихід Борису Клімчуку.

За словами пікетувальників міліціянти їх не пускали до зали і навіть зумисне побили вікно, аби потім звернути усе на активістів.

Наразі представники Комітету опору диктатурі розгорнули на всю президію прапор України. В знак протесту жовто-блакитний стяг планують лишити на вечірнє засідання.

 

Далі буде…