23 червня 2012 року під стінами колишньої Луцької тюрми відбулося вшанування пам’яті кількох тисяч в’язнів, розстріляних московсько-радянськими окупантами 71 рік тому.  Участь у скорботному заході взяли лучани, мер міста Микола Романюк, та його заступник Святослав Кравчук, заступник голови Волинської ОДА Олександр Курилюк,  деякі чиновники, Луцька міська організація ВО «Свобода».

До місць розстрілу в'язнів поклали квіти. Митрополит УПЦ КП Луцький та Волинський Михаїл відслужив панахиду у дворі колишньої Луцької тюрми, де відбувалися розстріли. Перед присутніми виступила очевидець тих подій – Зінаїда Рубінова, яка детально розповіла страшну правду про злочини НКВДистів.

Голова Волинської обласної організації ВО «Свобода» Анатолій Вітів у своєму виступі наголосив: «71 рік тому на цьому місці земля була полита кров’ю українців, яких російський окупаційний режим знищував тільки за те, що вони були українцями, любили свою землю, з чим окупанти ніяк не могли змиритися. Будь-яка російська влада в Україні – чи то радянська чи царська – знищувала українців. Демократія в Росії закінчується там, де виникає українське питання».

Депутат Волинської обласної ради Анатолій Вітів також закликав міську владу донести до кожного школяра правду про трагічні злочинні події 23 червня 1941 року у Луцьку на основі свідчень тих людей, яким чудом вдалося вижити.

Голова фракції ВО «Свобода» у Волинській облраді Анатолій Вітів зазначив, що українців 71 рік тому розстрілювали так звані «визволителі».

«Мене шокує, коли наша місцева влада святкує «день асвабажденія» Луцька отими, які на цьому місці масово розстрілювали українців. Коли на день «пабєди» надівають Георгієвські стрічки, забуваючи, що наші діди і прадіди воювали за незалежну Україну. Це знущання над пам’яттю тих людей, які тут лежать.

У 40-х роках російські окупанти нищили українську націю силою зброї. Нинішній окупаційний режим хоче забрати в українців душу – рідну мову. На прикладі тих, хто тут лежить закатований, ми маємо вчитися боротися і любити Україну так, як любили вони!»

Показово, що серед присутніх біля Луцької тюрми чомусь не було вищого керівництва області - голови Волинської ОДА Бориса Клімчука та його першого заступника - Олександра Башкаленка.