Війна за пасажирські перевезення у Луцьку не вщухає. Сьогодні перед початком засідання виконавчого комітету Луцької міської ради, під стінами мерії працівники транспортного підприємства «Санрайз» розгорнули черговий пікет. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Вони, як і пів року тому розгорнули під стінами мерії плакати з написами «Романюк – виконуйте рішення суду» і тому подібне. Також вони побажали брати участь у засіданні виконкому, на яке сьогодні було винесене рішення про розірвання угоди з перевізниками, які не виконують умов договорів на пасажирські перевезення. Серед них – «Луцьке підприємство електротранспорту», АТП-1 та горезвісне підприємство «Санрайз».

По цьому питанню на виконкомі вирішив доповідати заступник міського голови Василь Байцим. За його словами майже все керівництво управління транспорту наразі перебуває на судових слуханнях, оскільки є більше 10 судових справ з перевізниками.

Першочергово Василь Байцим заявив, що війна з перевізниками знову зайшла у глухий кут і вже мають місце різні провокації. Зокрема він нагадав, як членам тендерного комітету у свій час пропонували хабарі.

«Сума хабара становила від 5 до 10 тисяч доларів… А потім хтось випадково вдарив начальника управління транспорту по голові», - заявив Василь Байци натякаючи на тиск зі сторони підприємств-перевізників.

За його словами причин для розірвання договорів з перевізниками – безліч. Це і скарги лучан на якість обслуговування та поганий стан маршрутних таксі. На підтвердження цього Василь Байцим приніс з відділу звернень скарги на перевізників. Однак чи не найбільш вагомим є порушення умов договору, згідно якого перевізник мав забезпечити водіям зарплатню на рівні 120% прожиткового мінімуму. За словами заступника міського голови, на «Луцькому підприємстві електротранспорту» вона становить 1800 в той же час на підприємстві «Санрайз» - 1021.

«Я вам скажу яка середня зарплата по місту – 2300 гривень… і я вже мав від губернатора три письмових вказівки «навести лад з зарплатою на цьому підприємстві». Це вже не смішно», - заявив Василь Байцим.

В свою чергу директор підприємства «Санрайз» Юрій Девіцький намагався переконати членів виконком, що статистики не проводили ніяких перевірок, тому вони ж не знають реальної ситуації з рівнем зарплати.

«Вони ж не знають що в мене 6 інвалідів, і двоє працівників працює на пів ставки», - намагався довести свою правоту Юрій Девіцький.

На що Микола Романюк відповів, мовляв сам подбає аби перевірки вже найближчим часом завітали до підприємства.

В свою чергу, як повідомив Василь Байцим проектом рішення виконкому пропонується з 6 серпня розірвати угоди з перевізниками відповідно до порушених умов договору. Також директору «Луцького підприємства електротранспорту» оголосять догану.

Вже після 6 серпня з підприємствами планують укласти тимчасові угоди і відповідно до чинного законодавства чекати відкриття нового тендеру.

Однак такий варіант вирішення конфлікту перевізницькому підприємству не до душі. Оскільки нові умови тендеру понесуть нові вимоги за що треба буде нести відповідальність.

«Ми вас на тендер не тягнули і не тягнемо», - зауважив Микола Романюк.

«Ви бізнесмен чи менеджер, вас трактором на тендер ніхто не тягнув і зараз не тягне», - зауважив заступник міського голови Святослав Кравчук.

«А я вас ще раз попрошу – не використовуйте цих людей як щит… Ми добре знаємо який це лакомий кусок і чого ви так тут б’єтесь «за робочі місця». Чому нам суди вказують, що з «Санрайзом» не можна розривати договори а разом з тим ще є тролейбусне управління і АТП, і там теж працюють люди, але їх тут нема…», - зауважив Микола Романюк.

Членам виконавчого комітету набридло слухати працівників «Санрайзу», які доводили присутнім, що їм подобається працювати у перевізника на зарплату в 1200 і вони ні за що не поміняють такі вигідні умови роботи на роботу в іншій компанії. Тож члени виконкому не «повелись» на їх казочки і одноголосно підтримали дане рішення про розірвання з підприємствами-перевізниками договорів.