Причини інфляції в Україні назвав Національний банк (НБУ) у своєму монетарному огляді з перший квартал поточного року. На думку фінансів, головними стимулюючими факторами стали підвищення соціальних витрат з держбюджету і неадекватність темпів і структури зростання доходів населення динаміці кількісних та якісних показників економічного розвитку країни.
„Посилення соціальних акцентів у бюджетній політиці викликало подальше поглиблення характерних для останніх років внутрішніх макроекономічних дисбалансів, що мали наслідком посилення інфляційного тиску. Одночасно поширення кризових проявів на світових фінансових ринках посилило зовнішні ризики для грошово-кредитного ринку України.
...Певною мірою на інфляцію вплинула несприятлива дія чинників зовнішнього походження – загальносвітові тенденції до зростання цін на енергоносії та продовольство. На індекс споживчих цін також істотно вплинуло зростання оптових цін – індекс цін виробників промислової продукції у 2007 р. становив 123.3%, а у І кварталі 2008 р. – 112.4 %”, - зазначає НБУ.
Інфляція в Україні у січні-березні скала 9,7 відсотка (у річному вимірі – 26,2 %) при прогнозі на рік 9,6 %. Також згідно монетарного огляду, з початку року значно підвищилися витрати загального фонду державного бюджету: за перший квартал поточного року – на 64 відсотки, тоді як за аналогічний проміжок часу у минулому році цей показник складає лише 7,4 %. При цьому заробітна плата у бюджетній сфері за перші два місяці року підвищилася на 48,9 відсотка (у 2007-му – на 18,5%), а трансферти населенню виросли на 137,9 відсотків проти зменшення на 30,6 % у минулому році.
„Подібний характер фіскальної політики значно розігріває інфляційні очікування, які важко знизити та стабілізувати, та які є джерелом суттєвого підвищення споживчого попиту. ... Така політика з управління бюджетними коштами провокує додаткові ризики для ліквідності банківської системи. А ймовірне у подальшому витрачання накопичених коштів упродовж незначного проміжку часу наприкінці року може значно посилити інфляційну інерцію, як це відбувалося і у попередні роки.”, - зазначається Нацбанком.