На сьогодні багато лучан нарікають на якість послуг таксі. Не влаштовує пасажирів не лише вартість проїзду, а й якість перевезень. Більше того, служби таксі дозволяють собі часом піднімати тарифи, повідомляючи про це клієнтів лише при розрахунку. Так, наприклад, лише взимку кілька служб підняли тариф на посадку з 6 до 10-15 гривень. Щоправда оператори під час прийому замовлення повідомляли клієнтам про те, що «у зв’язку з погодними умовами вартість подачі авто становитиме 15 гривень». Мовляв витрати на розігрів автомобіля та доїзд по засніжених вулицях зросли, що призвело до росту вартості посадки в таксі. В той же час, з покращенням погодних умов ціни не впали. Кореспонденти інтернет-видання «Під прицілом» спробували дослідити ринок таксоперевезень і з’ясувати чим обґрунтовані ціни на послуги таксі.

Отож на сьогодні у Луцьку працює з десяток різних служб таксі. Ціни на посадку коливаються в межах 6-10 гривень. Тариф за кілометр становить 3-4 гривні. Щоправда, деякі служби таксі вдаються до системи бонусів та знижок, або ж пропонують різноманітні додаткові послуги.

Так, посадка у таксі однієї з найпопулярніших служб вартує 1 грн, але лишень при мінімальному замовленні на 15 гривень. Окрім цього служба таксі пропонує при наявності дисконтної карти постійного клієнта - відсоткову знижку в індивідуальному порядку.

Разом з тим, є служби таксі, які під час замовлення одразу кажуть вартість поїздки і сповіщають за допомогою СМС-повідомлення про час прибуття таксі у пункт призначення. Окрім цього, в погану погоду водій таксі може зустріти вас біля входу в будинок з парасолею і провести до автомобіля. Також у Луцьку зявилось таксі, яке пропонує послугу «доставка продуктів», яка вартує 25 гривень в межах міста плюс оплата по чеку.

 В той же час, є служби таксі, які автоматично враховують у вартість поїздки страховий збір, що становить 1 грн. Окремі перевізники долучаються і до пільгових програм. Так наприклад популярна у Луцьку служба таксі запустила в дію пільгову програму для інвалідів «Крок на зустріч». Однак чи не найбільшим привілейованим бонусом від служб таксі вважається послуга «безкоштовна поїздка», яка дозволяє не оплачувати кожну 8-му або 10-у поїздку в межах 10 кілометрів, або сплачувати лише половину її вартості.

З огляду на спектр додаткових послуг можна зробити висновки, що місцеві служби таксі намагаються підвищити якість таксосервісу. Проте часом, за усіма новими привілеями, які пропонують перевізники пасажир забуває за що він платить фактично.

Здебільшого компанії розраховують тарифи в залежності від цін на пальне та інші витрат на обслуговування фірми-перевізника. Отож у ціну входять: затрати на амортизацію з врахуванням додаткових витрат (приблизно 0,21 грн./км.); технічне обслуговування і поточний ремонт (приблизно 0,235 грн./км.); затрати на паливо (приблизно 1,21 грн./км.); обов’язкові платежі - податок з власника автомобіля, державний техогляд, страховий поліс (приблизно 0,01 грн./км.); оплата стоянки під охороною (приблизно 0,05 грн./км.); витрати пов’язані з таксуванням (медичні огляди, ліцензія та ін.) – приблизно 0,11 грн/км..

Тож загалом виходить 1,86 гривень чистої вартості проїзду за кілометр відстані. Решта вартості проїзду і є прибуток, який «накручує» підприємство-перевізник. Загалом служба таксі заробляє 1,1-1,5 гривні на кожному кілометрі. Тож за словами багатьох перевізників такі ціни на послуги таксі є цілком обґрунтованими.

Загалом послуги місцевих перевізників сильно не відрізняються, але треба розуміти, що нижча ціна не гарантує якість наданої послуги. Це може відбиватись на швидкості подання автомобіля, якості самого автомобіля (його презентабельність) і тому подібне.

Якщо порівнювати ціни на послуги таксі з нашими близькими сусідами (Львів, Рівно, Хмельницький), то можна сказати, що суттєвої різниці в тарифах немає. Так у Рівному ціна за 1 км проїзду становить приблизно 2–2,5 грн, але така оплата як «посадка» може становити 12 грн, що прирівняє загальну вартість проїзду до Луцьких цін. Вартість проїзду в м.Хмельницький не відрізняються від луцьких. У м. Львові середня ціна за кілометр становить 3,5 гр. а посадка від 15-ти гривень.

При порівнянні наших цін зі столичними, можна відмітити, що ціна по кілометражу також не сильно відрізняється. Різниця вартості послуг таксі полягає лише в різниці відстаней.

Однак варто звернути увагу на ще один суттєвий факт. Не всі таксисти є «чисті на руку». Існує низка способів якими можна суттєво зависити вартість послуги. Найчастіше - це неправильно запрограмовані лічильники, які замість одного кілометру можуть рахувати 800 метрів, при цьому ви переплачуєте 20 % від вартості. Окрім цього недобросовісні водії можуть вписати у ціну вартість додаткових послуги, наприклад включити оплату за багаж, якого у клієнта немає. Також під час користування таксі варто звертати увагу на те, аби лічильник був включений безпосередньо в той момент коли ви почали використовувати дану послугу.

Всі перераховані і не перераховані питання ви можете з’ясувати через директора служби таксі, а в противному випадку через суд. Однак у будь-якому випадку варто вимагати у таксиста чек, в якому має бути вказано ціну, дату та вид послуг. В кожному таксі має бути зроблено умови для надання відповідних розрахункових документів, що передбачено ст. 92 Постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту». Тож вимагайте від водіїв таксі чек, так як це єдина річ, яка може захистити Ваші інтереси і гарантувати якість надання послуг.