З 2010 року неподалік від заводу «Кромберг енд Шуберт» почали зводитись невеличкі однотипні будиночки. На вигляд гарні європейські споруди, проте жити в них, як виявилось, неможливо. Такі собі лялькові будинки позводила Луцька будівельна фірма «Турія». Мало того, що якість будівель жахлива, так керівники фірми ще й обкрутили людей на великі гроші. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом ».

Зокрема, у 2010 році в селі Рованці Луцького району фірма придбала величезну ділянку землі та розробила привабливий проект житлового комплексу. Назвавши житловий комплекс «Райський куточок», забудовники рекламували покупцям його як справжнє божественне містечко з розвиненою інфраструктурою.     

У підвальному офісі за адресою місто Луцьк, вулиця Пушкіна, 1 літній чоловік розповідав потенційним клієнтам і справді «пушкінські» казочки. Забудовник обіцяв, що вже весною 2011 року на ділянці проведуть власну лінію електропостачання, централізоване водопостачання та каналізацію.

«А як тільки засвітить сонечко, до ділянки буде прокладена асфальтована дорога», - переконував генеральний директор Андрій Войдюк.

На питання покупців, чи буде можливе проведення на масив стаціонарного телефону і дротового Інтернету,  директор МП «Турія» казав, що це взагалі хвилинна справа. Мовляв, що ж там його проводити - все буде, тільки купуйте.

Після того як довірливі клієнти велись на обіцянки, Войдюк доставав з рукава ще більш заманливі козирі. Можна було придбати просто земельну ділянку, а можна було ще й скористатись послугами його фірми, і за доволі «доступною ціною» отримати готовий новеньки будиночок. Зокрема у 2011 році на одній з ділянок з'явилось перше «райське гніздечко», яке на перший погляд виглядало досить привабливо, от тільки якщо не заходити всередину. Микитович, так чоловіка називають між собою власники земельних клаптиків, розказував, що цей будиночок він збудував для якогось місцевого небожителя, який працює у автодорі. Звісно ж після цієї заяви в клієнтів не мало виникнути сумніву, що дорога буде.    

Та ні весною 2011 року, ні навіть весною 2012 року, ані комунікацій, ані доріг клієнти «Турії» не дочекались. Деякі будиночки, які були побудовані тимчасовими бригадами з сіл Тернопільщини, Львівщини та ще якихось сіл, почали давати тріщини. Дані недоліки Андрій Микитович швидко перетягував арматурою і заліплював все пінопластом, щоб хоча б до того як їх реалізувати, будівлі мали товарний вигляд.

Зазначимо, що жодна бригада будівельників не затримувалась у «Турії» надовго, власники фірми мали за звичку не розраховуватись з робітниками, а просто набирати інших, хвала, що робочої сили в Україні достатньо.

Деяким клієнтам заплановані обсяги роботи були виконані тільки частково. Якщо хтось мав необережність заплатити за будівництво відразу, то «Турія», не заглядаючи в договір, сама вирішувала, що вона зробить на цю суму. Клієнт чекає будинок з дахом та фасадними роботами – отримує коробку, чекає будинок під ключ – отримує навіть не електрифікований об’єкт.

Люди, понадіявшись на фірму «Турія» і самого Андрія Войдюка, попродавали свої помешкання, щоб оплатити місце у «Райському куточку». Та протягом кількох останніх років вони були вимушені винаймати житло.

Так в листопаді 2012 року мешканцями масиву були організовані збори, на яких Андрій Войдюк запевнив громаду, що до 31.12.2012 року буде проведено постійне електропостачання. Та вже на Новий рік він замість Діда Мороза, робить мешканцям масиву святковий подарунок  - люди залишаються взагалі без світла. Зауважимо, що до того на ділянці було проведено тимчасове електропостачання від ринку, що знаходився по сусідству.

Якість напруги важко навіть уявити, люди, щоб користуватись електроприборами, мали домовлятись з сусідами про черговість використання пральних машин чи інших досягнень технології. За користування світлом люди систематично давали Андрію Войдюку гроші, аби той вчасно розраховувався з Облспоживспілкою за використану електроенергію. Але святкового новорічного ранку стало відомо, що гроші, навіть за тимчасове світло, Войдюк прибрав до власних рук.

Більше того, за проведення лінії електропеердач МП "Турія" з мешканців масиву вимагає додаткові гроші. За словами однієї з мешканок "Райського куточка"  у попередньоукладеному договорі містилась графа про те, що вищезгадане підприємство бере на себе зобов'язання з налагодження інфраструктури та усіх комунальних мереж. Тож вони не розуміють чому з них вимагають додаткові гроші.

На сьогодні люди перебувають у відчаї. Звернення у різноманітні контролюючі установи не приносять результатів. Скарги надсилаються у всі інстанції - однак досі ні прокуратура, ні міська влада не відреагували на них.

Тим часом мешканці «Райського куточку» смішки називають свій масив «Пекельним куточком» і чекають поки хтось з контролюючих органів притисне недобросовісних забудовників до стіни.