Сьогодні в приміщенні Господарського суду Волинської області розглядалась справа стосовно орендованого державного майна, а саме частини приміщень келій колишнього монастиря Бернардинів, що у місті Луцьку на проспекті Волі, 2, у якій зіткнулися інтересами Волинська облдержадміністрація, Управління Волинської єпархії Української православної церкви Київського патріархату, регіональне відділення фонду держмайна України у Волинській області та ПП «Виробничо-комерційна фірма «Домінанта». Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Суть спору ось у чому.

Представник фонду держмайна звернувся з позовом до приватного підприємства «Домінанта» про повернення орендованого державного майна, себто частини приміщень келій колишнього монастиря Бернардинів, площею понад 105 квадратних метри, які орендатором використовувалися під магазин «Валентина». Позовні вимоги обґрунтовувалися тим, що приватна структура безпідставно користувалася даним майном після закінчення строку дії договору оренди на державне нерухоме майно. Таким чином, позивач вимагає стягнути з орендатора 46 тисяч гривень «неустойки» за незаконне користування майном.

Загальна сума стягнення як виявилось перевищує 86 тисяч гривень. Волинська обласна державна адміністрація в свою чергу, теж не давала згоди на оренду приміщень приватним підприємством, а вбачала за доцільне передати їх для потреб Волинської єпархії УПЦ КП.

Опоненти в лиці приватного підприємства, в свою чергу аргументували, що приміщення таки мають бути саме у їхньому підпорядкуванні. Бо за період користування нерухомістю вони справно виконували умови договорів по своєчасному здійсненню ремонтних робіт за власні кошти та вчасно та в повному обсязі сплачували оренду. Зокрема, ремонт орендованого приміщення «Домінанті» обійшовся в кругленьку суму – 129 тисяч гривень.  Згідно цього, саме вони мають переважне право на укладення договору оренди на новий термін.

В процесі перевірки, яку здійснили працівники уповноваженого органу, встановили, що приватне підприємство без згоди орендодавця передав в суборенду частину орендованого приміщення Повному товариству «Ломбард сіндікат-плюс, Гульцов та компанія», яке власне розгорнуло в цьому приміщенні ломбардну діяльність. Однак за умовами договору - це є неприпустимим.   

Оскільки, основним аргументом відмови в оренді фігурувало закінчення строку дії оренди, аби не пасти задніх, приватне підприємство звернулося до Рівненського господарського апеляційного суду, який власне і постановив, що регіональне представництво фонду держмайна зобов’язане укласти з «Домінантою» договір оренди частини приміщень монастиря Бернардинів.

Незрозумілою в цій справі є позиція представника від Волинської єпархії. А саме: пані, яка на судовому засідання ледве могла сформулювати речення, аби обґрунтувати свою позицію, поза дверима зали суду відверто звинувачувала представників ЗМІ у тому, що вони неправомірно цікавляться цією справою, і вочевидь, мають свій певний зиск. З одного боку, цілком можна було б зрозуміти позицію представника духовенства, які виступали проти, аби в приміщенні келії процвітав ломбард. З іншого, чому така озлобленість по відношенню до інших, якщо представники ЗМІ в цій справі з’ясовують правду?

Зрештою, ухвалу суду виніс на користь приватного підприємства «Домінанта». А фонд держмайна зобов’язали укласти з ним новий договір оренди.

Тож, в подальшому ця пам’ятка архітектури національного значення - келії колишнього монастиря Бернардинів буде слугувати лучанам, не як визначне історичне місце, а в якості магазину та ломбарду. Адже так вирішив суд…