Без малого півтора мільйони гривень заборгувавав ВАТ "Луцький картонно-руберойдовий комбінат" столичному ТОВ «Роберт Бош ЛТД» через несплату за переданий товар у вигляді парового котла, - повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Зокрема сьогодні в Господарському суді Волинської області розглядалася справа за позовом київського ТОВ «Роберт Бош ЛТД» до ВАТ «Луцький картонно-руберойдовий комбінат», згідно якої позивач вимагає сплатити 1 мільйон 443 тисячі 442 гривні боргу.

Суть справи ось у чому. Між обома підприємствами  в 2010 році був укладений договір , згідно якого «Роберт Бош ЛТД» повинен був встановити «Луцькому картонно-руберойдовому комбінаті» два парові котли. Причому, за один котел місцевий завод розрахувався повністю, а за другий – лише на половину.

Як виявилось, загальна вартість котла становить 2 мільйони 62 тисячі 62 гривні, однак «Луцький картонно-руберойдовий комбінат» оплатив лише 618 тисяч 620 гривень, заборгованість на сьогодні становить півтора мільйони гривень.

Слід зазначити, що в липні 2012 року суд зупинив провадження у даній справі до одержання результатів судової почеркознавчої та технічної експертизи, проведення якої доручили Науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при Управлінні внутрішніх справ України у Волинській області.

Дана процедура була необхідною по причині того, що луцький комбінат заперечував свою співпрацю з київським товариством, а відтак – не визнавав себе боржником.

Тому, відповідача зобов’язали сплатити витрати на проведення почеркознавчої експертизи в розмірі 2 тисячі 250 гривень.

Однак, на сьогоднішнє судове засідання від луцького заводу ніхто не з'явився, проте на адресу суду було надіслане клопотання, у якому відповідач просить перенести розгляд справи, аби детальніше ознайомитися з результатами експертизи. До клопотання додали платіжне доручення, як доказ оплати ними почеркознавчої експертизи.

Оскільки результати експертизи були надіслані ще 26 лютого -  відповідач мав достатньо часу аби ознайомитися з матеріалами справи і бодай з'явитися на судове засідання. Тож, суд розцінив неявку, як зловживання відповідача своїми процесуальними правами. Відповідно, клопотання про перенесення розгляду справи – не підтримав навіть позивач.

Таким чином, було оприлюднено висновок експерта почеркознавчої експертизи, в якому зазначено, що все обладнання прийнято підприємством в повному обсязі. Себто, експертиза підтвердила акт прийому товару луцьким заводом. Більше того, реєстрацію парових котлів на балансі Луцького картонно-руберойдового комбінату, підтвердило територіальне управління Держкомнагляду у Волинській області.

Таким чином, суд прийняв рішення задовільнити у позові ТОВ «Роберт Бош ЛТД» і стягнули з місцевого заводу 1 мільйон 443 тисячі 442 гривні. А також 28 тисяч 868 гривень судового збору.

Слід відмітити, за даними Головного управління юстиції у Волинській області, станом на 1 лютого 2012 року Луцький картонно-руберойдовий комбінат є одним з дев'яти підприємств банкрутів області по виплаті заробітної платні. Його заборгованість складає 5,8 тисяч гривень.

А 2011 рік місцевий завод закінчив зі збитками 23 мільйони 800 тисяч гривень.