Аби домогтися справедливості дружина загиблого ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС вирішила судитися із Комісією зі спірних питань визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, адже у неї хочуть відібрати посвідчення та пільги на житлово-комунальні послуги - повідомляє «Під прицілом».

Жінка звернулася до суду з позовом до Комісії зі спірних питань визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, при Міністерстві соціальної політики України. У позові йдеться про те, що Комісія визнала видачу її чоловіку посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 2 – безпідставною. До того ж, у неї хочуть вилучити посвідчення дружини померлого чоловіка із числа ліквідаторів першої категорії, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою і відповідно, припинити виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг.  

Причиною такого рішення Комісії стало непідтвердження факту виконання загиблим чоловіком робіт у зоні відчуження. Однак, жінка вважає, що такі рішення є протиправними і порушують її законні права та інтереси.

Чоловік позивачки був учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, про що йому у 1991 році було видано посвідчення. У 1996 році йому було видане посвідчення громадянина, який постраждав внаслідок аварії. А після смерті чоловіка, його дружині було видане посвідчення дружини померлого громадянина із числа ліквідаторів першої категорії. Жінка вказує, що при видачі таких посвідчень, вона надавала усі необхідні документи.

Перевіривши їх, суд все ж дійшов висновку, що чоловік дійсно працював у зоні відчуження та був постраждалим. Відповідно, зазначені документи були підставою для надання йому статусу особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Тож, суд задовольнив позов повністю. А отже, визнав рішення Комісії зі спірних питань визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС про визнання безпідставною видачу чоловіку посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 2 – неправомірним. Відтак, рішення відібрати посвідчення у його дружини також виявилось протиправним.