«Ковельський хлібокомбінат» вирішив через суд домогтися відміни стягнення 68 тисяч гривень, призначених Антимонопольним комітетом України у Волинській області по факту безпідставного підвищення цін на хліб. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Зокрема, «Ковельський хлібокомбінат» звернувся в Господарський суд Волинської області з позовом на Волинське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, що у місті Луцьку, про визнання недійсними кількох рішень адміністративної колегії територіального відділення Антимонопольного комітету за зустрічним позовом АМКУ до «Ковельського комбінату» про стягнення з останнього 68 тисяч гривень. 

У зустрічному позові хлібокомбінат просить визнати недійсними та скасувати рішення АМКУ, згідно якого ПрАТ «Ковельський хлібокомбінат», починаючи з 10 листопада минулого року, визначив економічно-необгрунтовані та завищені оптово-відпускні ціни на хліб простої рецептури «Ковельський» та «Дарницький». Таким чином, він порушив законодавство про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку оптової реалізації хліба простої рецептури.

У своїй вимозі позивач зазначає, що його підприємство збільшило ціни на хліб правомірно, оскільки вони встановлюються на підставі планових калькуляцій з врахуванням розпоряджень голови Волинської облдержадміністрації.

Також позивач заперечує позицію АМКУ про зловживання монопольним становищем на ринку, оскільки значна конкуренція таки існує, про що свідчить існування понад 10 постачальників аналогічної продукції.

Відповідач в свою чергу вказує, що оскільки позивач не надавав заперечень та зауважень на рішення АМКУ, щодо повідомлення товариства підняти оптово-відпускні ціни на хліб простої рецептури, АМКУ винесло рекомендації утриматися від цього. Однак, товариство таки завищило ціни на хліб «Ковельський» з 4,38 гривень за кілограм до 4,77. А «Дарницький» - з 3,80 гривень за кілограм до 4,43. І при цьому підприємство знизило вагу одиниці хліба з 0,75 кілограм до 0,70.

У ході розгляду справи АМКУ зібрав необхідні матеріали з доказами стосовно порушень хлібокомбінату, коли він завищував планові витрати на борошно та неправомірно включав до собівартості хліба витрати, пов'язані з власною торгівлею, себто самовивозом.

Таким чином, товариство у планових калькуляціях визначило ціни на борошно, що перевищують фактичні середньозважені ціни, що склалися протягом січня-вересня 2012 року. Дії товариства щодо зменшення оптово-відпускних цін на хліб простої рецептури «Ковельський» при вивезенні продукції транспортом покупців, не мають економічного обґрунтування і прийняті без будь-якого розрахунку. Це в свою чергу призвело до ущемлення інтересів інших суб'єктів господарювання.   

Тож Волинське обласне відділення Антимонопольного комітету подало зустрічну позовну заяву про стягнення з ПрАТ «Ковельський хлібокомбінат» штрафу у розмірі 68 тисяч гривень та виконання ним відповідних рішень.

Разом з тим АМКУ подало клопотання про перенесення розгляду цієї справи, оскільки, згідно подання державного уповноваженого Антимонопольного комітету України про перевірку рішення адміністративної колегії територіального відділення, він запропонував скасувати відповідні пункти попереднього рішення і направити справу на новий розгляд у цій частині.

Крім того, це подання направлено для внесення власних зауважень та пропозицій ковельському хлібокомбінату.

Тож, у разі якщо АМКУ прийме рішення скасувати свої постанови і частково визнає, що претензії не мали місце у зв'язку з обгрунтованим підвищенням цін, предмет спору одразу відпаде. В результаті слухання було відкладено на 10 травня. 

Нагадаємо, що «Ковельський хлібокомбінат» пов'язують з екс-головою Ковельської РДА Іваном Смітюхом. Він очолював дане ПАТдо 2010 року і зберігає вплив на нього дотепер, оскільки має чи не найбільший пакет акцій. Зокрема станом на 2011 рік, йому та дружині належало близько 48% акцій підприємства, а майже 22% належало ТОВ «Міжнародна компанія «Антарес», власниками якої є сам Іван Смітюх та його близькі родичі. 

Як відомо, Іван Смітюх лишається на Волині досить впливовою особою і має зв'язки не лише у Партії Регіонів, а й по усім контролюючим структурам. Тож цілком ймовірно, що антимонопольникам хтось чемно натякнув на те, що з екс-головою Ковельської РДА тягатись не варто, тож вони пішли на поступки.