Колишній працівник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства вже три роки піспіль оббиває пороги судів аби його поновили на посаді головного спеціаліста відділу лісового господарства, адже він впевнений, що звільнення - незаконне. Тож сьогодні відбулося чергове слухання у цій справі в стінах Волинського окружного адміністративного суду, - інформує «Під прицілом».

Зокрема колишній головний спеціаліст відділу лісового господарства, Віталій Жабчук, вже не вперше звертається до суду, аби відновити справедливість та повернути свої законно зароблені кошти і місце на державній службі в управлінні лісомисливського господарства.

Справа розпочалася ще у 2010 році, коли через погіршення стану здоров’я Віталій Жабчук вимушений піти лікарняний. Так позивач потрапив до лікарні і через чотири місяці отримав інвалідність ІІ групи.

Проте після повернення чоловіка з лікарняного на роботі ситуація кардинально змінилася.

Тож відразу, коли Віталій Феодосійович увійшов в двері свого робочого кабінету, на столі він відразу побачив наказ про звільнення, буцімто, за станом здоров’я.

За словами обуреного чоловіка керівник, Богдан Колісник, який до речі знаходився на той час у відпустці, пояснив Жабчуку, що "ти хворий, інвалід і не можеш більше працювати, так як маєш довідку з МСЕК за якою не можна жодних фізичних чи психічних навантажень".

Варто зауважити, що робота Жабчука полягала в постійних «рейдерських» походах в ліси аби «виловлювати» лісопорушників. Чоловік працював з табельною зброєю, що на думку керівництва було не допустимо за його станом здоров'я.

«Виходить вони не озвучуючи назвали мене психом, бо кому не можна користуватися зброєю – психам», - обурюється Віталій Феодосійович.

Сьогодні ж чоловік вже не вперше намагається через суд повернутися на роботу і просить, аби представники Феміди все ж таки визнали його звільнення незаконним.

Що ж до незаконності звільнення позивач розповів, що за час його перебування на лікарняному ліжку в управлінні відбулася реорганізація. Зокрема, було об’єднано два відділи: відділ мисливського господарства та відділ охорони і здоров’я лісу. Відтак, коли Жабчук вийшов на роботу, то був призначений на нову посаду - головного спеціаліста відділу мисливського господарства та відділу охорони і здоров’я лісу.

Зі слів позивача,  звільнення готувалося ще заздалегідь. Працівники відділу отримали від начальна, Богдана Колісника, наказ знайти причину і підставу для звільнення Віталія Жабчука. З виконанням вони також не забарились.

«Причиною ж стали слова з довідки, виданої обласною МСЕК: «протипоказана важка праця з психо-емоційними перенавантаженнями»  - запевняє обдурений чоловік.

В свою ж чергу представниця Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Тетяна Матвійчук на сьогоднішньому судовому засіданні розповіла, що чоловіка було звільнено по стану здоров’я. Мовляв, була довідка видана МСЕКом  за якою Віталію Жабчуку не можна було займати ту посаду на якій він був, а працювати йому можна лише інженером лісогосподарства. Проте як такої посади в управлінні вже не було, то й було прийнято рішення його звільнити.

Також відповідач розповіла, що чоловіку пропонували прийти ще один, додатковий медогляд у поліклініці №2 за рахунок ВОУЛМГ на його професійну придатність, але він відмовся.

«Голова МСЕК власне нам підказала відправити Віталія Феодосійовича на комісію по його професійній придатності», - запевняє Тетяна Матвійчук.

Проте чоловік впевнений, що звільнення є власною надумкою керівництва, якому чоловік не зрозуміло чому «перейшов дорогу».

Варто зазначити, що ту комісію проходити чоловіку потреби не було. Так як переогляд інвалідів проводять спеціальні комісії, а не комісія міської лікарні. Відтак відповідно до цього Жабчук комісію ігнорував.

Також позивач зазначає, що згідно з п.2 ст. 40 КЗпП України відомо, що за станом здоров’я, який перешкоджає продовженню роботи, працівника можна звільнити, але на те потрібна згода профспілкового комітету.

Протокол профспілкового комітету звісно є, але члени комітету дали погодження на звільнення одного працівника з однієї посади, а звільнили зовсім іншого з іншої посади.

Коли ж чоловіка вже звільняли, то той  подав в управління індивідуальну програму реабілітації інвалідів, яку дала обласна МСЕК. За нею він мав право працювати, а у формі реабілітації інваліда передбачено види професій і спеціальності, доступні за станом здоров’я.

Зауважимо, що за освітою Віталій Жабчик  - інженер лісового господарства, а всі працівники лісової галузі включно з керівником, Богданом Колісником, мають спеціальність інженер лісового господарства. Тож чоловік міг надалі працювати, але  на іншій посаді, проте цього не сталося.

Тож на сьогодні чоловік вимагає стягнути з ВОУЛМГ вихідну допомогу за три місяці заробітної плати з урахуванням вимушеного прогулу та моральну шкоду у розмірі 500 тисяч гривень. Ну і звісно ж поновлення на посаду головного спеціаліста відділу мисливського господарства та відділу охорони і здоров’я лісу.

Суд враховуючи усі обставини виніс постанову в якій у позовних вимогах позивачу відмовив повністю.

Однак Віталій Жабчук запевнив, що він і надалі оббиватиме пороги судів і все-таки добиватиметься справедливост. Більше того, він переконаний, що рано чи пізно Богдан Колісник буде змушений відповісти за те свавілля, яке він чинить в обласному управлінні лісомисливсього господарства.